![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam nietypowy problem ....
Teraz pytanie do tego jak zliczyc (suma) zawartosc elementow tablicy $Lolkow[] a pozniej $Usmieszkow[] , zrobic to w petli czy poza nia ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, użycie pętli for do tablic jest niewydajne, tym bardziej, że w każdej iteracji na nowo wywołujesz count(). Używaj foreach.
Po drugie, sumę wartości elementów tablicy można zliczyć w pętli, ale łatwiej będzie jeśli użyjesz funkcji array_sum" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawia mnie jak to count() dziala -- ale ni emoglem dotrzec do zrodel w php -- czy zlicza ilosc elementow w tablicy, przechodzac w jakis sposob przez wszystkie jej elementy, czy odczytuje pewna wartosc przyporzadkowana tablicy, przechowujaca ilosc jej elementow (zmienna ta byla by uaktualniana po kazdej zmianie il. elem. w tablicy)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam pytanie w zwiazku z tym.
Jak w php sa rozrozniane tablice ? (chodzi o typy - np. int, char, etc..) I i ile pamieci zajmuja pojedyncze obiekty poszczegolnych typow. Np. mam : $i = 1; Jest to zmienna typu int, czy php sam sobie rozroznia typ ? Co sie dzieje gdy np: $i[1] = lalala; $i[2] = "10"; Czy jest to wowczas tablica znakowa ? Cz tylko element '2' jest typu char a '1' typu int ? Ten post edytował tes 30.06.2005, 00:13:17 -------------------- czemuja?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 03:39 |