![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem. Kiedy wykonuje polecenie sql w phpmyadminie o takiej treści
Kod select klienci.klientid, klienci.nazwisko from klienci left join zamowienia using(klientid) where zamowienia.zamowienieid is null; To nie pojawiaja mi sie żadne rekordy. Dlaczego?? Czy trzeba coś poprzestawiać w konfiguracji?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
najwyrażniej warunek nie jest spelniony dla zadnego rekordy, czyli każde zamowienie ma przypisanego klienta
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warunek jest spełniony bo jest to przykład z książki php i MySQl Tworzenie stron www
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie sie podzialo zlaczenie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@SongoQ USING jest złączeniem
@nospor raczej każdy klient ma zamówienie ![]() @Archon_1 dodaj nowego klienta i wykonaj jescze raz selecta -------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@popbart nie, raczej zamowienie ma klienta. KLienci bez zamowien mogą sie obyć, ale zamowienie bez klienta to raczej nie. Samo się nie zamówi
@Archon_1 Cytat Warunek jest spełniony bo jest to przykład z książki php i MySQl Tworzenie stron www A baze masz taką samą jak oni? he? Ja nie negowalem ze masz zle zapytanie (ono skladniowo jest ok) ino że twoja baza nie spelnia jego warunków
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor
Zapytanie
powinno zwrócić wszystkich klientów którzy nie mają zamówień. Jeżeli nic nie zwraca, to znaczy że albo nie ma żadnych klientów, albo każdy ma choć jedno zamówienie. Ten post edytował popbart 1.07.2005, 18:29:27 -------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo mnie sie wydaje albo czegos mi tutaj brakuje ?
No bo wybierasz wszystkich klientow, gdzie ich zamowienia sa rowne NULL. Ale nie masz miedzy tablicami polaczenia chyba? bo ten using jakos ni jak ma sie to tego.
chociaz nie zawachal bym sie tego zrobic bez JOIN'a
mam jedynie nadzieje ze przewidzialem jak jest zaprojektowana ta baza. ![]() =:]P -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale nie masz miedzy tablicami polaczenia chyba? bo ten using jakos ni jak ma sie to tego. No wlasie USING tak laczy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:36 |