![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze o podanie jakiegoś działania któro potrafi losować
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jesli chcesz zastosowac to do losowania kilku zmiennych to prosze:
Kod $zmienna_1 = rand(0,1000);
$zmienna_2 = rand(0,1000); $zmienna_3 = rand(0,1000); ... 2. Jesli chodzi Ci o zakres licz, to jest on w nawiasie w postani losuj(od, do);, np. rand(4,9); - losuje wartosc z przedzialu od 4 do 9 ![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja myślałem że tam podaje sięliczby a nie przedział
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A ja myślałem że tam podaje sięliczby a nie przedział
![]() a zastanawiales sie ile by bylo pisania gdybys mial wylosowac liczbe w przedziale 0,1000000 ? -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale ja mam czas...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no jestem ciekaw czy chcialoby ci sie pisac tyle liczb pokolei lol
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat no jestem ciekaw czy chcialoby ci sie pisac tyle liczb pokolei lol Zawsze można pomóc sobie skryptemKod $liczba=0; Gdyby ktoś nie zrozumiał - ten kod to tak na żarty
while($liczba<=1000000){ echo $liczba.", "; $liczba++; }; -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jednak czasem by sie przydalo, kiedy chcemy losowac nie cyfry tylko literki i to nie wszystkie, tylko np: a b r j z obylo by sie bez tablicy asocjacyjnej - co za oszczednosc... :wink:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A jednak czasem by sie przydalo, kiedy chcemy losowac nie cyfry tylko literki i to nie wszystkie, tylko np: a b r j z obylo by sie bez tablicy asocjacyjnej - co za oszczednosc... :wink:
zawsze se mozna pomoc :wink: Kod Function rand_alpha($zakres_liter,$ile_znakow){ srand(time()); for ($i=0;$i<$ile_znakow;$i++){ $wynik.= substr($zakres_liter,(rand()%(strlen($zakres_liter))),1); } return $wynik; } $cos=rand_alpha("abcdefghijklmnopqrstuvwxyz",2); print($cos); -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wprawdzie temat już przycichł prawie rok temu, ale nie chciałem tworzyc nowego, a mam pytanie w sprawie losowania liczb.
Czy istnieje mozliwość losowania bez powtórzeń. Czy w takim przypadku można stworzyc tablice ( niewiadomego rozmiaru ) do której za każdym razem będziemy wpisywali wylosowaną liczbę, i za każdym razem będziemy sprawdzali czy wylosowana liczba jest w tablicy ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
1. w php wszystkie tablice są 'niewiadomego rozmiaru'
2. Dokładnie tak, np. Kod do{
$liczba = rand(); } while ($tab[$liczba]); $tab[$liczba] = 1; -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:26 |