![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Skąd: TG Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam do wypełnienia danymi formularz który się składa z np. 5 kroków.
Nie chcę jednak umieszczać wszystkich pól na jednej stronie, chcę to podzielić tak aby po wypełnieniu jedej częsci był przycisk "DALEJ" który jest odnośnikiem do kroku 2 na końcu jest akceptacja danych (wszystko wyświetla co wpisaliśmy wcześniej w poprzednich krokach). Potem jak coś źle jest wpisane to żeby można było dać cofnij i poprawić dane. mam taki oto formularz: (index.php) (KROK1)
KROK2
(sprawdz.php) (wyświetla wpisane dane z formularza)
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale jakei jest pytanie? Póki co widzę same zdania twierdzące. W czym problem?
pozatym to chyba z kroku pierwszego powinno isc do kroku drugiego a nie do sprawdz. Jesli nie wiesz jak zapamiętac dane z posczegolnych krókow to zainteresuj się sesją. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Skąd: TG Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W czym problem? Problem w tym, że nie wiem jak w sesji (lub w inny sposóB) przekazać te dane z formularza aby potem można było się no niego cofnąć i poprawić.... 1. Krok 1 (formularz) 1 a) sprawdzenie poprawności danych 2. Krok 2 (formularz) 2 a) sprawdzenie poprawności danych 3. Potwierdzenie wpisanych danych (możliwość wydrukowania ich oraz mozliwość cofnięcia się i poprawienia ich) 4. wysłanie danych (na maila, do bazy danych lub do pliku) 5. Podziękowanie za wypełnienie formularza... 5 a). Zablokowanie odświerzania/przeładowania formularza. Mam problem w punkcie 3 (sesje które zapamiętywały by te dane z opcją cofnięcia się) Ten post edytował Fixer 29.06.2005, 21:09:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Sesja to w php zwykła tablica (może nie do końca - ale piszesz i czytasz jak do zwyklej tablicy). Czyli po każdym wyslaniu formualrza (kolejnym kroku) zapisujesz dane z pól do sesji (do tablicy). Dane te są zapamiętywane w kolejnych skryptach do czasu aż ich nie usuniesz lub sesja nie wygaśnie. W przypadku gdy będziesz robil cofniecie do poprzedniego kroku to wystarczy już tylko wczytac dane z sesji (z tablicy) i wpisać je do formularza.
Na temat sesji na forum było bardzo wiele topiców, wystarczy wpisac w wyszukiwarce slowo sesja i już. Ta lektura powinna ci pomóc. Najpierw musisz sam zagŁębić tajniki sesji a dopiero potem jak już bedziesz to realizowal natrafisz na problem do nierozwiązania - walić na forum. pozdro i owocnej pracy życzę -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:01 |