![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przez moje ręce przeszedł projekt w którym było potrzebne skalowanie obrazkow. Do skalowania napisałem coś takiego
Ta funkcja jak łatwo się domyślic ta funkcja skaluje obrazki na zadana szerokość dopasowując wysokość obrazka. I działa niby ok - ale czemu plik o rozmiarach 500x375 ma rozmiar około 130 kB :?: Czy GD jest aż tak ułomne czy to ja coś zrobiłem nie tak :?: Myślę, że to może to drugie ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki plik ma tyle? png czy jpg? Jesli png to moze obrazek sie nie nadaje do png (png ma podobne zastosowanie jak gif, czyli jakies fotki itp wychodza mu z monstrualnymi rozmiarami), a jesli jpg to moze wina quality na 100? Nie piszesz z jakiej korzystasz, wiec moge zakladac, ze korzystasz z domyslnosci ostatniego parametru
![]() Najlepiej daj jakiegos sampla, ktory Ci sie robi taki strasznie duzy, wtedy mozna bedzie powiedziec cos wiecej. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki FiDO - jesteś wielki
![]() Generuję JPG-i oczywiście. Problem jest właśnie w jakości - jak ustawie jakość na 75 zamiast 100 to obrazek ma automatycznie około 35 kB a nie 4x razy więcej ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko nie przesadz w druga strone
![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Zostawiłem 75 - obrazek ma w większości rozmiar 100xcos_tam tak więc jakość nie przeszkadza.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:41 |