![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm, mam 2 pytanka, pierwszy raz na forum i nie bardzo wiedziałem gdzie je zadać ale trudno:
1. czytałem ksiażke w której pisało że php jest darmowy, nie rozumiem tego tak do konca i chciałem prosić o wytłumaczenie, czy mam przez to rozumieć że technologia programowania w php jest udostepniana za darmo (tzw open source) ![]() ![]() ![]() ![]() 2. czy istnieje jakiś darmowy cms rozprowadzany w internecie, proszę o namiar Dzieki za każda pomoc Pozdrawiam Slawas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenoszę php -> HydePark
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Hamburg / Darlowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Open source nie znaczy ze jest za darmo , choc przewaznie jest . Nawet darmowe programy OS sa sprzedawane i jest to calkiem legalne . Wszystko zalezy od licencji .
Darmowe cmsy znajdziesz na http://www.opensourcecms.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php to język programowania - Tworzywo.
CMS to produkt koncowy. php to łopata = blaha + kij. CMS to basen. Łopate masz za darmo (zrobisz z kawałka blachy i kija za darmo). Zbudujesz nią basen jeżeli umiesz kopac lopatą. Ale jak chcesz żeby ktoś za ciebie wykopal basen to musisz zapłacić! I tak samo jest z prawie kazdym jezykiem programowania: JAVA C C++ PYTHON... php KPW? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
YEAH! KPW this!
ale jeszcze mam jedno pytanko czy te open sourcowe cms-y może sobie wziąść jakaś firma i wykorzystać w ramach produktu czyli witryny którą produkują? Pozdrawiam Slawas |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Hamburg / Darlowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BMW , Siemens czy Novel , tez korzystaja z OSow . Nic nie stoi na przeszkodzie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Cytat(slawas2001 @ 2005-06-29 00:54:50) ale jeszcze mam jedno pytanko czy te open sourcowe cms-y może sobie wziąść jakaś firma i wykorzystać w ramach produktu czyli witryny którą produkują? Wszytko pisze dokladnie w licencji, ale zazwyczja mozna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(hwao @ 2005-06-29 11:12:15) Wszytko pisze dokladnie w licensji, ale zazwyczja mozna. Skoro na Hydeparku to nie będzie, że nabijam posty: Pisze się licencji ![]() --- spox ![]() hwao |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:30 |