![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2005 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam taki problem: za pomocą pliku wsadowego tworze baze z jednoczesnym wpisem rekordu administratora w tabeli urzednicy(pola:id, imie, nazwisko, login, haslo, status_admin). Wszystko ładnie, pięknie się wpisuje - hasełko jest szyfrowane (za pomocą funkcji password()), ale kiedy chcę odczytać ten rekord poprzez funkcję logującą - klapa.
Kod wygląda tak:
funkcja loguj wygląda tak:
Jeśli usunę drugi warunek w zapytaniu to bez hasła wyszukuje mi rekord ale jaki to wtedy ma sens. A podczas wpisywania hasło było szyfrowane ta samą metodą. Może ktoś ma jakiś pomysł o co tu chodzi? |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzilem u mnie to dziala... wiec to napewno nie jest kwestia zapytania!!! a teraz pytanie jak u Ciebie wyglada haslo_urzednika... czy ma wystarczajaca dlugosc?
![]() pozdrawiam -------------------- www.tanieprogramy.edu.pl
www.zamkor.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze jesli haslo przekroczy zakres to i tak funkcja password powinna uciag go do opowiedniej wielkosci, tak jak to jest przy md5.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2005 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zmieniłem na funkcję md5 i jest OK! A swoją drogą chyba miałeś racje z tą wielkością pola haslo_urzednika (miało tylko 8 znaków). Znalazłem na forum mysqla, info że pod md5 pole hasla musi byc przynajmniej 60-znakowe. Przerobiłem i jest git:) Dzięki i pozdro!!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Znalazłem na forum mysqla, info że pod md5 pole hasla musi byc przynajmniej 60-znakowe. Cos chyba nie tak, bo md5 to 32 znaki. Mozesz podac linka do tego posta? Chcialbym to przeczytac. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sorry, źle odczytałem gościa. Pisze, że u niego to pole ma 60 znaków.
![]() Pierwszy post. |
|
|
![]()
|
|
Czyli mialem racje.
Cytat Calculates an MD5 128-bit checksum for the string. The value is returned as a binary string of 32 hex digits, or NULL if the argument was NULL. The return value can, for example, be used as a hash key.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tylko dodam, ze NIE POWINNO sie uzywac funkcji PASSWORD() w mysqlu.. ona jest uzywana wewnetrznie do hasel uzytkownikow, ale jest napisane, zeby jej nie uzywac w swoich aplikacjach.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 06:33 |