![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcę zrobić na swojej stronie zakładki. Zakładka aktywna ma klasę 'class="active"' a zakładka nieaktywna nie ma żednej klasy (mówię tu oczywiście o klasach css). Wygląda to mniej więcej tak Mam także plik header.php (jest w nim menu z zakładkami). Chchiałbym zrobić coś takiego, że dla plików np. users.php, adduser.php i groups.php była aktywna zakładka 'użytkownicy' (żeby miała przydzieloną klasę active), dla pliku index.php zakładka 'główna', dla files.php i upload.php zakładka pliki, itd... Dodam, że na początku każdego pliku includowany jest plik header.php. W jaki sposób można zrobić coś takiego? Podobny problem był omawiany tutaj, ale ja chcę, aby jedna zakładka mogła być aktywna przy oglądaniu zarówno np. users.php jak i adduser.php. Jeśli ktoś czegoś nie zrozumiał to proszę pytać ![]() Macie jakieś pomysły jak to zrobić ![]() Będę wdzięczny za pomoc ![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku header.php funkcja showTabs ('ktora ma byc podswietlona').
Funkcja showTabs może być oparta o switche, a może wymyślisz jakiś wydajniejszy sposób? W każdym razie w każdej stronie oprócz header.php definiujesz nazwę strony i wpisujesz w funkcje showTabs(). Łapiesz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dynamicznie tworzyć te linki albo parsować kod.
Dynamicznie -> trzeba napisać funkcję, która będzie sprawdzała, na której stronie skrypt się znajduje i ewentualnie if - normalny link else - aktywny link. Parsowanie -> chyba za dużo pisania ;] poszukaj "parsowanie kodu", "szablony", "oddzielanie logiki od zawartości" Ten post edytował pirat 26.06.2005, 18:22:43 -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpadłem na taki pomysł, może by tak na początku każdej strony (każdego pliku) definiować która zakładka ma być aktywna (np. w pliku adduser.php dać $zakladka = 'uzytkownicy'). Tylko co dalej? Jak powinn wyglądać funkcja w pliku header.php, która by podświetlała (dodawała klase 'active') odpowiednią zakładkę?
Ten post edytował camelx 26.06.2005, 18:32:10 -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie nieefektywne, ulepsz to ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, jakoś sobie poradziłem
![]() Na początku każdego pliku definiowana jest $zak (np. $zak = 'test'). Następnie stworzyłem taką funkcję:
przekład wykorzystania:
No i wszystko działa ![]() Dziękuję za pomoc i pozdrawiam... Ten post edytował camelx 26.06.2005, 19:05:50 -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(camelx @ 2005-06-26 20:03:10) Jeżeli ktoś macie jakieś inne pomysły to piszcie.
hmmm ale to o wiele.... większe niż twoja funkcja... nie wiem... chyba źle to napisałem bo strasznie dużo wywołań trzeba zrobić ;] nie adekwatne do efektu .... co tu jest źle... Ten post edytował pirat 27.06.2005, 22:24:41 -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:37 |