![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
od jakiegos czasu pisze skrypt sklepu internetowego i natrafilem na drobny dylemat, problem przedstawia sie tak: do kierowania sesja napisalem wlasny sterownik lecz nie wiem czy dane koszyka(ID zamawianych produktow w postaci zserializowanej tablicy) lepiej przechowywac w kolumnie w tabeli sesji czy tez po stronie uzytkownika przez cookies? jezeli ma ktos doswiadczenie w tym to prosze o porade jaka metode zastosowac, moze to blaha sprawa ale jest ![]() -------------------- If you can't find a program that does what you want it to do, then write your own.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie wiem jak jest lepiej, ale w moich sklepach zawsze stosuję sesje do takich celów ... W kilku ostatnich zastosowałem nawet przechowywanie zawartości koszyka w bazie, ponieważ mam w nim opcję trzymania w pamięci produktów w nim umieszczonych. Oczywiście tabela zostaje systematycznie czyszczona - ale to już chyba bardzo oczywista sprawa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesja + wsparcie bazy -> bezpieczniej
Pozatym wystarczy że ktoś nie obsługuje ciastek i klapa. Ciastka to krucha sprawa -> zdolni ludzie na tej ziemi potrafią coś tam z nich wygrzebać (jeśli chodzi o sprawy transakcyjne, lepiej ich nie używac) -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rówież polecam sesje lub trzymanie produktów tymczasowo w bazie danych. Wtedy klient może wrócić np za kilka godzin do zakupów. Dasz polecenie, aby czyściła się np raz na dzień, gdy towar nie został zamówiony i po problemie.
Dużo osób blokuje przegądarki na cookie, gdyż boją się ciastek jak trojanów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zastosuje sie do waszych porad ale teraz natknelem sie na kolejny problem - tym razem od strony bazy danych (MySQL, moze to nie miejsce na to pytanie ale po co zakladac watek w tej samej sprawie) otoz nigdy nie robilem serwisow z duza ogladalnoscia i nie wiem jak to sie ma do mechanizmu bazy, jaki typ tabel wybrac? MyISAM czy INNODB a jezeli juz INNODB to czy wprowadzic relacje tabel w bazie czy robic wszystko z poziomu php? (troche zamieszalem
![]() -------------------- If you can't find a program that does what you want it to do, then write your own.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
InnoDB to nowy Typ tabel, przystosowany do nowych możliwości jakimi są Transakcje.
a z tymi relacjami nie rozumiem.... ![]() -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile Cię zrozumiałem pytasz, czy lepiej obrabiać wyniki poprzez zapytania w SQL, czy używac do tego php. Moim zdaniem lepiej i szybciej jest używać do tego SQL a php używać do wyświetlenia się samego wyniku działania bazy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:16 |