Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> sklep internetowy, mala porada
ksiadz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam
od jakiegos czasu pisze skrypt sklepu internetowego i natrafilem na drobny dylemat, problem przedstawia sie tak: do kierowania sesja napisalem wlasny sterownik lecz nie wiem czy dane koszyka(ID zamawianych produktow w postaci zserializowanej tablicy) lepiej przechowywac w kolumnie w tabeli sesji czy tez po stronie uzytkownika przez cookies? jezeli ma ktos doswiadczenie w tym to prosze o porade jaka metode zastosowac, moze to blaha sprawa ale jest dry.gif

--------------------
If you can't find a program that does what you want it to do, then write your own.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
id4

-----

Witam

Nie wiem jak jest lepiej, ale w moich sklepach zawsze stosuję sesje do takich celów ... W kilku ostatnich zastosowałem nawet przechowywanie zawartości koszyka w bazie, ponieważ mam w nim opcję trzymania w pamięci produktów w nim umieszczonych. Oczywiście tabela zostaje systematycznie czyszczona - ale to już chyba bardzo oczywista sprawa smile.gif Jeśli miałbym wybierać pomiędzy cistkami a sesją, wybrałbym sesję.
+Quote Post
pirat

-----

Sesja + wsparcie bazy -> bezpieczniej

Pozatym wystarczy że ktoś nie obsługuje ciastek i klapa.

Ciastka to krucha sprawa -> zdolni ludzie na tej ziemi potrafią coś tam z nich wygrzebać (jeśli chodzi o sprawy transakcyjne, lepiej ich nie używac)

--------------------
Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.

Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności.
+Quote Post
switch

-----

Rówież polecam sesje lub trzymanie produktów tymczasowo w bazie danych. Wtedy klient może wrócić np za kilka godzin do zakupów. Dasz polecenie, aby czyściła się np raz na dzień, gdy towar nie został zamówiony i po problemie.
Dużo osób blokuje przegądarki na cookie, gdyż boją się ciastek jak trojanów biggrin.gif Sesja zawsze zadziała i to na wszystkich przeglądarkach.
+Quote Post
ksiadz

-----

zastosuje sie do waszych porad ale teraz natknelem sie na kolejny problem - tym razem od strony bazy danych (MySQL, moze to nie miejsce na to pytanie ale po co zakladac watek w tej samej sprawie) otoz nigdy nie robilem serwisow z duza ogladalnoscia i nie wiem jak to sie ma do mechanizmu bazy, jaki typ tabel wybrac? MyISAM czy INNODB a jezeli juz INNODB to czy wprowadzic relacje tabel w bazie czy robic wszystko z poziomu php? (troche zamieszalem smile.gif )

--------------------
If you can't find a program that does what you want it to do, then write your own.
+Quote Post
pirat

-----

InnoDB to nowy Typ tabel, przystosowany do nowych możliwości jakimi są Transakcje.

a z tymi relacjami nie rozumiem.... rolleyes.gif nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć wyższości relacji, nad ich brakiem....

--------------------
Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.

Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności.
+Quote Post
switch

-----

O ile Cię zrozumiałem pytasz, czy lepiej obrabiać wyniki poprzez zapytania w SQL, czy używac do tego php. Moim zdaniem lepiej i szybciej jest używać do tego SQL a php używać do wyświetlenia się samego wyniku działania bazy.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:16