![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Chyba mam dziś jakiś zły dzień...
Nie mogę stworzyć Perl regular expression, które pobierałoby każdy ciag znaków, z wyjątkiem ciągów zawierajacych & quot; (bez spacji oczywiście) Pomożecie? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chyba mam dziś jakiś zły dzień...
$ciag = str_replace("& quot;","", $ciag);
Nie mogę stworzyć Perl regular expression, które pobierałoby każdy ciag znaków, z wyjątkiem ciągów zawierajacych & quot; (bez spacji oczywiście) Pomożecie? i masz pod $ciag wszystko poza & quot; ... pozdrawiam i po cichu licze ze zrozumiem osochosilo ;) -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
nietety, nie zrozumiałęś...
Chodziło o pobranie ciagu spełniającego jakieś warunki, np. pomiędzy dwoma "", _nie zawierającego_ & quot; Bardzo latwo jest ustalić, by to był ciąg bez konkretnego znaku, ale jak stworzyć zapytanie nie zazwalajace na 'słowo'? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli chodzi Ci o [^A-z] tylko w wersji dla slowa? Tez sie kiedys nad tym glowilem i nie doszedlem do niczego madrego :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:558f60ef2f]<?php
$string = preg_replace("#"(.*?)"#", "1", $string); ?>[/php:1:558f60ef2f] -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
tak, Kameleon, w tym kierunku
![]() Tylko jak do tego dodać to o czym napisał FiDO, czyli pobrać nie każdy ciąg, ale tylko te, które nie zawierają określonego słowa... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze o to chodzi?
[php:1:94f8cf50d9]<?php if (ereg("& quot;", $string)) { print znaleziono; } else { print dupa; } ?>[/php:1:94f8cf50d9] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm :-)
Spójrz na drugi post od góry... Poza tym to byłoby za proste chyba. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
raczej o coś w stylu
[php:1:7f24272262]<?php $string = preg_replace("#"( Tu coś o czym nie wiem .*?)"#", "1", $string); ?>[/php:1:7f24272262] Czyli, niestety, raczej o wyciągnięcie, a nie wykrycie, a zresztą Twoje rozwiazanie wykryje tylko ten konkretny ciąg a nie np. Kod test "coś tam & quot; " cos tam dalej
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, nie doczytałem dokładnie o co Ci chodzi...
Więc wyrażenie: Kod (.*?)
w żadnym wypadku bo .* oznacza dowolną ilość dowolnych znaków. Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz pobrać text znajdujący się pomiędzy " ", który składa się tylko z liter i spacji. [php:1:0e24d69a17]<?php $string = preg_replace("#"([a-zA-Z ]{1,})"#", "1", $string); ?>[/php:1:0e24d69a17] -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli możesz - przeczytaj ten wątek jeszcze raz. Bo może i rzeczywiśćie ja coś źle tłumaczę, ale nie wiem, jak napisać jaśniej.
Chodzi mi o dowolny ciąg znaków, spełniający jakiś warunek (to nas nie interesuje) który NIE zawiera podanego 'słowa'- czyli kombinacji znaków - w przykładzie & quot; -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chodzi mi o dowolny ciąg znaków, spełniający jakiś warunek (to nas nie interesuje) który NIE zawiera podanego 'słowa'- czyli kombinacji znaków - w przykładzie & quot; proponuje uzyc preg_grep() zeby zrobic inverta.
machanlem prosty przyklad - zobacz czy mowimy o tym samym tym razem ;) pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
tak, to mi się podoba
![]() Szkoda tylko że jeszcze nie bardzo rozumiem, jak to działa, bo mój manual (wersja z 30 maja) nie podaje nic na temat flag w preg_grep(). Ale dzieki - poszukamy, poczytamy ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat tak, to mi się podoba :twisted: w manualu pod preg_grep() tego nie znajdziesz ;)
Szkoda tylko że jeszcze nie bardzo rozumiem, jak to działa, bo mój manual (wersja z 30 maja) nie podaje nic na temat flag w preg_grep(). Ale dzieki - poszukamy, poczytamy :) znajdziesz za to w w changelogu do 4.2.0 (w polowie dlugiej listy) no i z tego co widze w komentarzach do preg_grep()a ;) pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:47 |