Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne] Języki rozszeżające bazy danych
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jestem ciekawy jak wygląda sprawa rozszeżeń normalnego SQL'a w bazach danych. Wiem, że bazy typu Informix i Oracle mają swoje języki, które znacznie ułatwiają pisanie programów (odpowiednio 4gl dla informixa oraz PL/SQL (czy jakoś tak) w oraclu).
Interesuje mnie, czy inne bazy jak np. Interbase, MySQL, PgSQL i tego typu bazy mają swoje własne rozszeżenia tego typu.

Jestem również ciekawy, jak to wygląda z wydajnością takich rozwiązań w porównaniu do zwykłych programów w php...

Myślałem o tym np. w kontekście użycia czegoś takiego w BSP (a queries mogłyby być zapisane w bazie danych i przerabiane przez np. szablony). Mam np. taki kawałek kodu w 4gl'u, który ponoć (nie mam informixa, nie testowałem) umie kasować gałęzie w systemie podobnym do naszego, tzn. zakładanego przez nas za najlepszy (a na dodatek robi to od listków, a nie gałęzi, pnia, co jest ważne w przypadku przerwania trasakcji, sesji), tylko, że bez pola depth.
Można byłoby takich zestawów zrobić na każdą baze i tylko przerabiać za pomocą szablonów nazwy i id i w zależności od tego, na jakiej bazie byłoby instalowene, ładowalibysmy queriesy do niej (w jej języku).
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:22