![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pisze skrypt który obrazuje mały sytem nowości na stronie (wiem ,że jest ich już mnóstwo w sieci ,ale chcę stworzyć własny przy okazji ucząć sie php). Natrafilem na małą przeszkodę której nie mogę przejść. Mam 2 tabele w bazie danych: Kod CREATE TABLE nowosci ( nowosc_id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , nowosc_naglowek TEXT DEFAULT 'Brak tematu' NOT NULL , nowosc_text TEXT NOT NULL , nowosc_autor VARCHAR( 20 ) NOT NULL , nowosc_data INT( 10 ) NOT NULL , PRIMARY KEY ( `nowosc_id` ) ); CREATE TABLE nowosci_komentarze ( komentarz_id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , komentarz_nowosci_id INT( 5 ) NOT NULL , komentarz_text TEXT NOT NULL , komentarz_autor VARCHAR( 20 ) NOT NULL , komentarz_data INT( 10 ) NOT NULL , PRIMARY KEY ( `komentarz_id` ) ); Mam problem z komentarzami do nowości. Do wyświetlania newsów mam kod:
Stosuje teraz aby wyciagnac nr id nowosci i chcę wstawic go w pole "komentarz_nowosci_id" w tabeli: nowosci_komentarze. Dzięki temu będe mógł przypisać komentarze odpowiedniemu newsowi. W tym miejscu mam problem. Jak wstawić wartość "nowosc_id" w to pole? Nie wiem czy wyraziłem się na tyle jasno abyście zrozumieli o co mi chodzi ![]() Ten post edytował Argos 23.06.2005, 22:16:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No jak to jak? Inserta robisz
jesli to nie oto chodzilo, to wyraź się jasniej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jeśli uczysz sie dopiero php, to zwróć uwagę na małą sugestię z mojej strony. Staraj się pisać kod w ten sposób, by zbytecznie nie obciążać parsera php - a i pisanie i czytelność samego kodu są lepsze.
Czyli maksymalnie (w miarę możliwości oczywiście) izoluj kod HTML od php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2005-06-24 06:47:25) jesli to nie oto chodzilo, to wyraź się jasniej Nie o to chodziło ,spróbuje się jaśniej wyrazić. Mam plik naglowki.php ,w którym wyświtlane są tematy newsów i linki do obejrzenia komentarzy. Jak klikne na tym linku aby obejrzeć/dodać komentarz to mam wtedy w adresie http://jakis_adres/comments.php?nowosc_id=2. W pliku comments.php polecenie:
przypisuje zmiennej nowosc_id wartosc 2 lub 1 lub 3 itp. w zależności od id newsa. Do tego momentu wszystko jest dobrze. Przysłowiowe schody zaczynają się gdy dodaje nowy komentarz. W pliku comments.php prócz wyświetlania komentarzy znajduje się skrypt tworzący formularz do dodawania nowych komentarzy. Wysyłając formularz wędruje on do pliku comment_wyslij.php gdzie znajduje się polecenie do bazy sql:
W bazie zapisuje wszystkie dane prawidłowo prócz komentarz_nowosci_id ,jemu zawsze przypisuje 0. edit: dzięki id4 za dobrą radę. Pozdrawiam Ten post edytował Argos 24.06.2005, 12:16:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
PRzy wysylaniu formualrza gubisz id. Musisz je wpisac do np. pola ukrytego w formualrzu:
i potem pobrać je z posta razem z innymi pola formularza Ten post edytował nospor 24.06.2005, 12:22:16 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OK ,dzięki teraz działa
![]()
potem
ale na tej stronie (naglowki.php), hmm jakby to powiedziec? skrypt nie rozpoznaje tej zmiennej "$id" która jest mi potrzebna do tego zapytania. ![]() |
|
|
![]()
|
|
no tak, ale przecież zmienna $id to nic innego jak : $news['nowosc_id'], który używasz do zrobienia linku, więc w czym problem?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Hmmm....w sumie to masz racje
![]() W zapytaniu wystarczy chyba połączyć dwie tabele i powinno grać. Dzięki. Dziś już nie mam czasu ale jutro to sprawdze ![]() EDIT: Niestety nie działa jak powinno. Jeżeli do pierwszego newsa mam cztery komentarze a do drugiego jeden to zlicza je wszystkie i pokazuje przy pierwszym jak i drugim newsie ,że jest 5 komentarzy. Ten post edytował Argos 26.06.2005, 18:47:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:02 |