![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
zastanawiam sie nad zrobieniem gazety elektronicznej i oczywiście rozmyslam nad budową bazy. Gazetka się składa z 3 artykulów glównych i kilka zwykłych. Dodatkowo powinno być archiwum artykułów. Jedno wydanie gazetki zawiera około 10 artykułów w których są zdjęcia i czasem załączniki. Gazetak jest miesięcznikiem, czy ktoś może ma doświadczenie z czymś takim,na co zwrócić uwagę i w ogóle jak podejść do projektu bazy?
Dzięki i pozdrawiam, Andrzej |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%)
|
Hm przedewszyskim relacje.
Napisz wiecej szczegolow co bedzie zawierac baza?? i Jak sobie to wyobrazasz. Moze ktos bedzie mial lepszy pomysl, nie licz ze ktos za Ciebie bazke zaprojektuje. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(SongoQ @ 2005-06-21 12:23:45) Hm przedewszyskim relacje. Napisz wiecej szczegolow co bedzie zawierac baza?? i Jak sobie to wyobrazasz. Moze ktos bedzie mial lepszy pomysl, nie licz ze ktos za Ciebie bazke zaprojektuje. Mniej więcej tak: gazeta składa się z 3 artykułów głównych oraz 7 artykulów zwykłych. W każdym artykule glównym są teksty, czasem zdjęcie oraz czasem załączniki. Tak samo z artykułami zwykłymi. widzę to mniej więcej tak: Aktualny numer Artykuł glówny 1 Artykuł glówny 2 Artykuł zwykły 1 Artykuł zwykły 2 Archiwum Numer poprzedni 1 Artykuł glówny 1 Artykuł glówny 2 Artykuł zwykły 1 Artykuł zwykły 2 Numer poprzedni 2 Artykuł glówny 1 Artykuł glówny 2 Artykuł zwykły 1 Artykuł zwykły 2 Czyli tworzę wydanie aktualne, zakladam te wszystki artykuły, po miesiącu przenoszę całe wydanie aktualne do archiwum i tworze kolejne, chodzi mi tylko o pomysł na bazę, generalnie interesuje mnie mechanizm przenoszenia do archiwum, nie wiem jak do tego podejść... Ten post edytował miedzna 21.06.2005, 11:39:13 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
jesli chodzi o przenoszenie do archiwum to można nadać status dla rekordu. i Wtedy np. 1 to aktualny a 2 to archiwum. przeniesienie do archiwum sprowadzi się do zmiany pola status na 2
|
|
|
|
|
|
|
|
Cytat(nospor @ 2005-06-21 12:42:27) jesli chodzi o przenoszenie do archiwum to można nadać status dla rekordu. i Wtedy np. 1 to aktualny a 2 to archiwum. przeniesienie do archiwum sprowadzi się do zmiany pola status na 2 No tak, ale jak przenieść całą zakładkę: Numer poprzedni 1 Artykuł glówny 1 Artykuł glówny 2 Artykuł zwykły 1 Artykuł zwykły 2 zmieniam Numer poprzedni 1 wartośc na np. 1 i wędruje do archwiwum a co z pozostałymi podrtykułami? Artykuł glówny 1 Artykuł glówny 2 Artykuł zwykły 1 Artykuł zwykły 2 |
|
|
|
|
|
|
No to masz np. tabele numer. Masz również tabelę artykuł w której trzymasz klucz obcy do tabeli numer, dzięki koremu wiesz do którego numeru należy dany artykuł.
Status masz tylko tabeli numer, gdyż jak numer przeniesiesz do archiwum to i autoamtycznie artykuly pójdą. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja mam jeszcze do dodania, po co tworzysz takie cos Artykuł glówny 1, Artykuł glówny 2 to jest nadmiarowosc.
Nie lepiej tabela gazeta i dodatkowa tabela artykul i te tabelki w relacji? wtedy mozesz n artykolow w danej gazecie zrobic + do tego z tymi archiwalnymi tak jak @nospor pisal. |
|
|
|
|
|
|
@SongoQ i to miałem właśnie na myśli. Może źle to opisałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
A jak chce mieć podział artykuŁów to może dorobić pole typ dla artykułu. I wtedy np. 1 - to główny, 2 - normalny, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Podobnie z zalacznikami i fotkami. Tylko bedzie gorzej z umieszczeniem w ktorym miejscu ma byc foto. Wtedy trzeba by jakos w polu tekstowym zaznaczac ze foto o takim id ma byc w tym miejscu, ale wszystko jest do zrobienia.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 18:57 |