![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dzisiaj mam coś dla wyjadaczy wyrażeń regularnych. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, byłbym wdzięczny. Potrzebuję zrobić coś takiego. - W inpucie wpisuję tekst: Kod [ul] jakieś info /enter/ inne info /enter/ jeszcze inne info /enter/ [/ul] Chodzi mi teraz o to (zapewne większość sie domyśla), by kod pomiędzy [ul] a [/ul] był wypunktowany, czyli wyrażenie musiałoby zmienić kod na: Czy jest to możliwe do zrealizowania przy pomocy jednego wyrażenia, a jeśli tak, to może ma ktoś takowe? Jeśli nie, to proszę o wskazówki odnoścnie jego napisania. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki @bendi - bardzo mi to pomogło.
Reasumując jednak nie o to mi za bardzo chodziło. W Twoim przykładzie w stringu musi być wyliczenie, a w praktyce jest tam długi tekst, a w nim różne wyliczenia. Dlatego zmodyfikowalem trochę kod, ale nie udało mi się osiągnąć zamierzonego celu. Oto kod:
W wyniku tego kodu otrzymuję coś takiego:
Może ma ktoś chęć zerknąć w mój kod i zmodzić go trochę? Z góry dziękuję. -------------------------- EDIT: -------------------------- Udało mi się wymodzić takie wyrażenie:
Dane wejściowe: Kod [ul] -1 -2 -3 -4 -5 [/ul] Niby działa dobrze, ale z założenia ma jeden błąd. Mianowicie zawsze na początku listy jest jeden wiersz pusty. Nie wiem jak to wyeliminować. Efekt jest taki: Zawsze pierwszy wiersz jest pusty - jak to wyeliminować? Chodzi mo konkretnie o zmodyfikowanie tego jednego wiersza wyrażenia - bez dodatkowych funkcji zewnętrznych itp. Może ktoś potrafi tego dokonać? Ten post edytował id4 21.06.2005, 11:50:11 |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
a szybciej bedzie tak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
hm? |
|
|
![]()
|
|
Witaj
Niestety - jakoś nie chce mi to zabanglać ... Jako znacznika używam znaku ^, i podstawiając go pod \n nie działa prawidłowo. Działa mi natomiast perfekcyjnie taki kod:
Gdyby dało się skombinować jakiś krótki kod pod to, to byłoby już super (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Tak czy inaczej wielkie dzięki. Na pewno pomogło mi to sporo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troszke chyba zbyt zamieszane...
ja proponuje to samo co bendi tylko, ze zamkniete w jedno wywolanie:
|
|
|
![]()
|
|
Witam
Dzięki FiDO - działa zajefajnie ... Próbuję ją jednak przerobić tak, by zamiast na [enter] działała na jakiś znacznik, w moim przypadku na ^ i nie wychodzi mi - dalej mam problem z tym pustym punktem na samym początku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem... chcesz miec dane wejsciowe w postaci:
Kod [ul] jeden^ dwa^ trzy^ [/ul] itd. ? Jesli tak to lekka modyfikacja:
|
|
|
![]()
|
|
Witaj
Dane wejściowe: Kod [ul] ^jeden ^dwa ^trzy [/ul] Twój przykład wyświetla błąd, ale go poprawiłem na taki kod:
No i właśnie w nim zachodzi taki efekt, że jest jeden wyróżnik na początku posty. Problem rozwiązałoby "olanie" pierwszego znaju ^. Efekt działąnia jest taki: Kod * * jeden * dwa * trzy Przyznać muszę, że już coraz bliżej do finału (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Skoro Ty tak to ja tak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Jesteś wielki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:45 |