![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2005 Skąd: Leszno City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam pewien problem, a mianowicie: w bazie "download" mam tabelę "tabela" i dwie kolumny: "numer" i "plik". Chciałbym, aby skrypt php pobierał wartość "plik" a danego wiersz "numer". Mam oto taki kod:
Jednak funkcja, zamiast zwracac np. wartość "plik.txt" zwraca: Resource id #3 Gdzie jest błąd? THX z góry za pomoc Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
O rajciu. Zaglądajcie czasem najpierw do manuala a potem zadawajcie pytania (mialem napisac glupie pytania ale sie powstrzymalem)
Cytat mysql_query() zwraca identyfikator wyniku (lub FALSE w przypadku niepowodzenia) jedynie dla zapytań typu SELECT, SHOW, EXPLAIN i DESCRIBE. Dla innych zapytań SQL mysql_query() zwraca TRUE lub FALSE informując czy zapytanie zakończyło się sukcesem czy też nie. Jeśli nie została zwrócona wartość FALSE to znaczy, że zapytanie było prawidłowe i może być wykonane przez serwer. Nie mówi natomiast nic o liczbie przetworzonych lub zwróconych wierszy. Jest również możliwe, że zapytanie zostanie wykonane poprawnie, nie przetwarzając lub zwracając żadnych wierszy. Cytat Przyjmując, że zapytanie się powiodło, można użyć mysql_num_rows() by uzyskać informację o liczbie wierszy zwróconych w instrukcji SELECT, lub mysql_affected_rows() w celu uzyskania liczby wierszy przetworzonych przez instrukcje DELETE, INSERT, REPLACE i UPDATE.
Jedynie po operacjach SELECT, SHOW, EXPLAIN i DESCRIBE mysql_query() zwróci identyfikator wyniku, który można przekazać do funkcji mysql_fetch_array() lub innych funkcji operujących na tablicach wyników. Po wykonaniu operacji na wyniku, można zwolnić zasoby przez niego wykorzystywane wywołując mysql_free_result(). Po zakończeniu działania skryptu pamięć i tak będzie automatycznie zwolniona. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...
Przecież jakiekolwiek zapytanie pobierające nie zwraca i nigdy nie zwracało szukanych wartości, tylko odpowiedni zasób(albo FALSE w przypadku niepowodzenia) - więc nie ma żadnego błędu. Trzeba tylko ten zasób przekształcić do jakiejś struktury odczytywalnej - tablicy, obiektu. Czyli możesz napisać tak:
Powinno działać ![]() EDIT: Nie zauważyłem postu nospora, sorry ![]() Ten post edytował dasko 20.06.2005, 07:51:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2005 Skąd: Leszno City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki, za niedoczytanie
![]() dasko: niestety, nie działa ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a co ci nie dziala? wywala jakiś błąd? skrypt @dasko jest poprawny. Może Ci nic nie znalazł czyli nic nie wyswietla. moze nie ma numer o wartośc $id
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Pogrzebałem trochę w kodzie i zastąpiłem $id przykładowo 1 i wtedy zadziałało. Wielkie dzięki za pomoc. Teraz mykam do szkoły, jak wrócę to pogrzebię
![]() Jeszcze raz THX, pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 5 Dołączył: 17.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze tak zadziala ? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 11:02 |