![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zamiast FrontControllera postanowilem zrobic serwis na zasadzie folderow: /index.php, /aktualnosci/archiwum.php itd
![]() ![]() PS folder z ta strona nie mam w katalogu www serwera, tylko dalej w podkatalogach, wiec np link "/cos.php" niestety odpada ![]() pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko daltego że podajesz nierelatywne ściezki do umiejscowienia skryptu.
Sposób podany przez hwao jest dobry. ale można też tak: jezeli twój root strony (tam gdzie zaczyna się ładowanie stronki, np index) będzie "/" , a obrazek masz "/obrazki/obrazek.jpg" i do tego jest on wywoływany w pliku "/include/plik.php" to: 1. Jeżeli uruchamiasz sam plik w którym jest link do obrazka to linku musi być tak: "../obrazki/obrazek.php" (".." oznacza cofnij się do katalogu wyżej) 2. Jeżeli masz "/index.php" .a w nim includujesz robisz require_once (najlpesza metoda swoją drogą to właśnie require_once) pliku "./include/plik.php" to to link do obrazka musi być relatywny do index.php a nie do "includowanego" pliku. czyli NIE "../obrazki/obrazek.jpg" ale TAK "./obrazki/obrazek.jpg" albo po prostu "obrazki/obrazek.jpg" ("." oznacza zacznij w katalogu w kórym jesteś albo po prostu bieżący katalog) dzieje się tak dlatego że "plik.php" staje sięczęścią pliku "index.php" i to relatywne do "index.php" muszą być wszystkie ścieżki. Mam nadzieję że wszystko w miarę ładnie wyjaśniłem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki hwao ;D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:50 |