![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam kilka pytań
1. uczę się php i mysql i mam pewien problem: stworzyłem formularz(plik do_showfielddef.php), w którym definiuje pola tabeli, która ma być stworzona, a następnie w pliku do_createtable.php wykonane mają byc instrukcje sql, aby tabela została stworzona w mojej bazie... Błąd następuje po wypełnieniu formularza z polami tabeli (do_showfielddef.php) i przesłania go do pliku do_createtable.php. Treść błędu jest taka: Kod Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\do_createtable.php on line 34 a kod pliku do_createtable.php to: Kod <!--HEADER--> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN"> <HTML> <HEAD> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <META HTTP-EQUIV="Creation-date" CONTENT="2002.03.16"> <META HTTP-EQUIV="Reply-to" CONTENT="adres zwrotny"> <META NAME="Description" CONTENT="opis dokumentu"> <META NAME="Author" CONTENT="autor dokumentu"> <META NAME="Generator" CONTENT="Zajączek 3.0"> <TITLE>Utwórz tabelę bazy danych: Etap 3</TITLE> </HEAD> <BODY> <h1>Dodawanie tabeli <?php echo "$_POST[table_name]"; ?> </h1> <?php $sql = "CREATE TABLE $table_name ("; // dodaje do instrukcji sql pola tabeli , ich typ i dł jeżeli była podana for ($i = 0; $i < count($_POST[field_name]); $i++) { $sql .= $_POST[field_name][$i]." ".$_POST[field_type][$i]; if ($_POST[field_length][$i] != "") { $sql .= " (".$_POST [field_length][$i]."),"; } else { $sql .= ","; } } $sql = substr($sql, 0, -1); $sql .= ")"; //utwórz połączenie $conn = mysql_connect("localhost","root","root") or die(mysql_error()); //wybierz baze danych $db = mysql_select_db("MyDB", $conn) or die(mysql_error()); //wykonaj zapytanie sql i pobierz wyniki $sql_result = mysql_query($sql,$conn) or die(mysql_error()); //wyświetl komunikat o powodzeniu if ($sql_result) { echo "<p>$_POST[table_name] została utworzona!</p>"; } ?> </body> </HTML> mam nadzieję, że wszystko opisałem w miare jasno... zapewne błąd jest prosty, ale jako nowicjusz nie potrafię go znaleźć;) 2. nie wiem czy mam włączone mysql na kompie, ponieważ kilka dni temu to zainstalowałem i nie wiem czym to się dokładnie włącza;) poki co stworzyłem tam bazę i mam włączoną mysql command line clienta , ale nie wiem czy to wystarczy żeby serwer mysql był uruchomiony i możnabyło się z nim łączyć:) 3. możecie mi powiedzieć czemu w fragmencie kodu: Kod $sql .= $_POST[field_name][$i]." ".$_POST[field_type][$i]; i Kod $sql .= " (".$_POST [field_length][$i]."),"; sa kropki przy zmiennych $_POST[field_name, type, length] ![]() nie weim do czego one służą... 4. jeżeli z pliku php chcę połączyć się z bazą , to muszę wpsać host, login do bazy i hasło. Jednak jak to zrobić żeby to hasło nie było widoczne dla innych? przecież każdy może zobaczyć sobie kod źródłowy i będzie znać hasło... nie wiem czy dobrze rozumuję;) sprostujcie mnie w razie czego, albo podajcie jak się to rozwiązuje... Pozdrawiam proszę o pomoc Ka-lolek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:04 |