![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem: z samym formularzem jest wszystko OK ale po wysłaniu meila przez owy formularz wyskakuje stronka z treścią "wysłano... itd" , na tej stronce umieściełem link "wstecz" java script:history.back(). I byłoby wszystko pięknie gdyby nie głupi IE, który nie dopisuje tego do historii i "wstecz" nie działa. W mozilli, operze, netscape'ie wszystko jest OK. Może jest jakiś sposób na zmuszenie IE do dodawania komunikatów do historii. Albo może jakiś inny sposób na przeniesienie użytkownika wstecz bez gubienia danych z formularza.(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) Będę wdzięczny za pomoc. to końcówka kodu:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Może jakoś tak... przez REFERER zrobić linka, ale osobiście wole tak =>
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
wszystko fajnie, też się przyda ale ta metoda gubi dane, a zależy mi żeby użytkownik po wpisaniu błędnych danych mógł do nich wrócić i nie musiał wpisywać ich jeszcze raz
A może dałoby się wysłać alert (nie wiem czy php to potrafi) albo za pomocą javascript. Umiałby ktoś zrobić takie cudo? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie mozesz przeniesc usera na poprzednia strone i przez GET'a wsadzic spowrotem dane do formularza ( w html dajesz VALUE="<? echo $email; ?>" )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kazdy sie przed tym zabezpiecza aby user nie wracal spowrotem do formularza lub aby nie odswierzal takiej strony a tobie na tym zalezy?? Zupelnie cie nie rozumiem albo nie znasz konsekwencji w przpadku takiego poruszania sie po formularzach.
1 Tworzysz formularz 2 Wysylasz formularz metoda post 3 Sprawdzasz czy dane sa poprawne. Jezeli nie. Wracasz do punktu 1 a pola formularza wypelniasz danymi ktore podal user: <input type="text" name="imie" value="<?php echo($_POST['imie']); ?>" /> 4 Jezeli OK zapisujesz dane z formularza i przekierowujesz usera na inna strona header('Location: OK.php'); na ktorej dopiero otrzyma komunikat OK. A przekierowujesz go po to aby przypadkiem nie odswierzyl strony lub nie przyszlo mu na mysl zastosowac Undo jak w wordzie. Ten post edytował yavaho 19.06.2005, 20:04:17 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kazdy sie przed tym zabezpiecza aby user nie wracal spowrotem do formularza lub aby nie odswierzal takiej strony a tobie na tym zalezy?? Zupelnie cie nie rozumiem albo nie znasz konsekwencji w przpadku takiego poruszania sie po formularzach. No to mi dało trochę do myślenia. Widocznie nie znam "konsekwncji takiej nawigacji" bo nie przychodzi mi do głowy co user może namieszać w takim przypadku. Jakoś nie widzę nic złego (może w mojej naiwności) żeby user po wpisaniu błędnych danych mógł je poprawić bez ponownego wpisywania. Chodzi głównie o to że pole "e-mail" jest dokładnie sprawdzane (małpa, niedozwolone znaki, conajmniej 1 kropka) i w przypadku błędu skrypt nie wysyła danych, osobiście bym się mocno wkurzył gdybym musiał wszystko wpisywać od 0 po jednym małym błędzie. Ale może jestem w błędzie, jeśli tak to, proszę, uświadomcie mnie lub odeślijcie do literatury na ten temat. Tak na marginesie to najmilej widziany byłby alert o błędzie formatu adresu e. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz do czego sluzy parametr [value] stosowany w formularzach w tagu <input> a zrozumiesz ze user nie utraci danych juz raz wpisanych, bo przy pomocy php bedziesz mogl wypelnic pola formularza wlasnie tymi jego wczesniej wklepanymi danymi.
|
|
|
![]()
|
|
OK poszło dzięki za pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:23 |