![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widział ktoś funkcję do takiej operacji ?
a - <<<<<<chce skrócic do najprostrzej postaci ![]() b -------------------- Nie wiem co to ale fajne
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
pierwsza lepsza ksiażka o programowaniu, i algorytm do szukania NWD czyli największego wspólnego dzielnika.
A następnie wystarczy przez niego podzielić obie (strony?) ułamka. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a widziałeś w php ułamki zwykłe?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potrzebuje zrobic algorytm ... nie wazne jakie zastosowanie
![]() -------------------- Nie wiem co to ale fajne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
no to to, co ci podałem, powinno wystarczyć
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
ok mam , jakby ktos potrzebował :
[php:1:48bd0b2b24]<?php function nwm($a,$ ![]() $x=$a; $y=$b; while($x!=$y){ if($x > $y) { $x=$x-$y; } else { $y=$y-$x; } } return $y; } $dzielnik=nwm($licznik,$mianownik); $licznik=($licznik/$dzielnik); $mianownik=($mianownik/$dzielnik); print("$licznik<br>--<br>$mianownik"); ?>[/php:1:48bd0b2b24] -------------------- Nie wiem co to ale fajne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a widziałeś w php ułamki zwykłe?
A co za problem zaimplementowac np. clasa ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie to racja, przecież ułamek zwytkły to po protu dzielenie, ale nie ma takiego typu
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:20 |