![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie mam problem. Mam w systemie link "Baza sprzętu". Kiedy użytkownik kliknie na ten link, zostaje wypisany cały sprzęt który on poasiada z możliwością edycji, kasowania.
Np. Rysunek 1 Wszystko wyświetla się ok (chodzi mi o ten monitor - druga pozycja) Po prawej stronie jest link "więcej". Po kliknięciu go myszką dostajemy pełne informacje o sprzęcie + naprawy (nie pokazałem tego na rysunku). Zauważcie, że na tym drugim pisze już tylko Monitor 17. Znak " blokuje wyświetlenie reszty.. Rysunek 2 We wszystkich skryptach dodających do bazy stosowałem strip_tags. Skrytp odpowiedzialny za link "więcej" to: --- Prosze dac linak do kodu php najlepiej z rozszerzenie phps (pokolowana skladnia) Kodu bylo duzo i zle sie go czytalo pozatym nie byl kompetny, ulatwi to znaleznie rozwiazania uzytkownikom przegladajacym temat. hwao Ten post edytował hwao 18.06.2005, 13:48:25 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za dużo tego wkleiłeś, forum się rozjechało
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawiłem pierwszego posta. Wcześniej rzyczywiście strasznie zamotałem. Może to rojaśni mój problem. Proszę o jakieś wskazówki.
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamieniaj znaki " na "
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() z ENT_NOQUOTES na nazwie monitora i innych "podejżanych" ciągach...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(crashu @ 2005-06-18 12:36:29) Użyj htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() z ENT_NOQUOTES na nazwie monitora i innych "podejżanych" ciągach... Ale przecież htmlspecialchars() to prawie to samo co strip_tags.. Tyle że strip_tags nie obcina znaków htmlowych na stałe.. I jeszcze jedno: Przecież w jednym miejscu wyświetla znak " a drugim skrypcie nie.. Pokręcone to.. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Nie chodzi o usuwanie tagów, ale o zamiane " na "
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(crashu @ 2005-06-18 12:58:38) Nie chodzi o usuwanie tagów, ale o zamiane " na " Rzeczywiście to pomaga. Mam jeszcze takie pytanie. Czy lepiej stosować przy zapisie do bazy strip_tags czy htmlspecialchars ? I przy odczytywaniu zawsze stosować htmlspecialchars()? A może przepuszczać najpierw przez strip_tags a potem jeszcze raz przez htmlspecialchars ? pozdrawiam Ten post edytował J4r0d 18.06.2005, 14:24:22 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
-qsysiu- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(J4r0d @ 2005-06-18 13:02:38) Cytat(crashu @ 2005-06-18 12:58:38) Nie chodzi o usuwanie tagów, ale o zamiane " na " Rzeczywiście to pomaga. Mam jeszcze takie pytanie. Czy lepiej stosować przy zapisie do bazy strip_tags czy htmlspecialchars ? I przy odczytywaniu zawsze stosować htmlspecialchars()? A może przepuszczać najpierw przez strip_tags a potem jeszcze raz przez htmlspecialchars ? pozdrawiam Strip usunie znaczniki html. Później puść przez html.. i po kłopocie. Gorzej z wydajnością. Ale to nie mój problem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytaty z manuala: strip_tags:
da rezultat: Cytat Test paragraph. Other text <p>Test paragraph.</p> Other text htmlspecialchars
IMHO wystarczy htmlspecialchars. Cytat The translations performed are:
* '&' (ampersand) becomes '&' * '"' (double quote) becomes '"' when ENT_NOQUOTES is not set. * ''' (single quote) becomes ''' only when ENT_QUOTES is set. * '<' (less than) becomes '<' * '>' (greater than) becomes '>' -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(dag @ 2005-06-18 14:18:35) IMHO wystarczy htmlspecialchars. Uważam, że się mylisz. Jeśli zastosuję tylko htmlspecialchars to pomyśl co się stanie jak użytkownik wpisze w formularzu np imie coś takiego -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(J4r0d @ 2005-06-18 16:41:04) Cytat(dag @ 2005-06-18 14:18:35) IMHO wystarczy htmlspecialchars. Uważam, że się mylisz. Jeśli zastosuję tylko htmlspecialchars to pomyśl co się stanie jak użytkownik wpisze w formularzu np imie coś takiego Oczywiście masz rację ;-) mi chodziło jednak o rozwiązanie jedynie tego jednego problemu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Więc może lepiej zrobić tak jak kazał ksysiu?
Po przemyśleniu problemu doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem jest zapisywać strongi do bazy wykorzystując strip_tags. A przy odczytywaniu stosować htmlspecialchars. Dziękuje wszystkim za pomoc. pozdrawiam Ten post edytował J4r0d 18.06.2005, 17:11:47 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
A ja mam inny problem. Mam pole textarea i jak w nim wpisze coś takiego
Cytat <?php #$%^!@!#!@#%$%&^)()L?I:L ?> To wszystko się rozwala.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Guest @ 2005-06-18 20:18:50) A ja mam inny problem. Mam pole textarea i jak w nim wpisze coś takiego Cytat <?php #$%^!@!#!@#%$%&^)()L?I:L ?> To wszystko się rozwala.. ![]() A nie pomaga htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ![]() BTW. Czytałeś wogóle ten temat?? -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czytałem. htmlspecialchars nie pomaga
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zauważyłem coś takiego. Jeśli wpiszę
Cytat dupa<?phpfgdfgdf?> To zapisze do bazy dupa (stosuje htmlspecialchars) A jeśli wpisze Cytat <?phpfgdfgdf?> To wstawia do bazy pusty wiersz i potem się rozypuje. Obcina wszystko między znakiem < i >. Jak sprawdzić długoś takiego stringu bez tego co ma obciąć żeby nie zapisywał pustego stringu? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:41 |