Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pisanie CMS-a, kolejnosc...
Diablos

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W przyszłosci chciałbym zabrac sie za pisanie CMS-a. W jakiej kolejnosci co nalezy pisac. Zaczyna sie od template'ów ?

Inne sprawa. Widziałem ze jPortal jest napisany na funkcjach (?). Nie ma tam czystego zrozumiałego dla mnie kodu. Jest tylko masa funkcji, które są chyba wywoływane. Czemu napisane to jest w taki sposób ? Szybciej działa czy tak łatwiej napisac ?

Jak patrze na swoje umiejetnosci to umiałbym napisac system portalowy, w którym zawarte byłyby wszystkie funckje co w jPortalu (no moze poza parserem szablonow, bo to najtrudniejsze). Tylko ze moj kod wygladałby bardzo prosto, z pewnoscia mialby mase dziur.
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Fipaj

-----

Pisanie CMSa:
1. System templejtów (np. Smarty)
2. Sterownik BD (np Pear_DB)
3. System smile.gif

Najlepsze CMS są pisane obiektowo, troche gorzej jest na funkcjach.

--------------------
+Quote Post
strife

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Witam,

Może to Ci pomorze...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13770

Pozdrawiam!

--------------------
+Quote Post
hwao

Developer

Grupa: Moderatorzy

Cytat(Diablos @ 2005-06-18 12:57:37)
Inne sprawa. Widziałem ze jPortal jest napisany na funkcjach (?). Nie ma tam czystego zrozumiałego dla mnie kodu. Jest tylko masa funkcji, które są chyba wywoływane. Czemu napisane to jest w taki sposób ? Szybciej działa czy tak łatwiej napisac ?

Jest napisany strukturalnie ("zwykly kod" + funckje, może sa tam jakies klasy jeszcze).
Jezeli masz problemy ze zrozumieniem kodu jPortalu to chyba jeszcze nie czas napisanie swojego systemiku.
Co do wywaloywania to dziala to moze ciut szyciej (od klas ale nie zwyklego kodu) a napisane jest tak poto zeby zachowac jakos chermetycznosc i latwosc odpalania - latwiej calosc zlozyc w kupe jak sa funkcje (nie trzeba pisac 2 razy albo wiecej tego samego).
Cytat
Jak patrze na swoje umiejetnosci to umiałbym napisac system portalowy, w którym zawarte byłyby wszystkie funckje co w jPortalu (no moze poza parserem szablonow, bo to najtrudniejsze). Tylko ze moj kod wygladałby bardzo prosto, z pewnoscia mialby mase dziur.

Co do wygladu kodu, to glownie na nim bedzie zalezalo osobon kre beda go rozwiajc dalej, zwyklemu userowni nie przeszkadza.

A co do ostanio widzialem systemik "CMS profesionalny" ktory mial takie bledy (dziury)... ze szoda slow. Osobiscie denerwuja mnie stwierdzenie profesionalny jak cos sie nie ma nijako do profesionalizmu, w dodatku posiada tyle dziur - takie male imho smile.gif.

Jak chcesz pisac taki systemik to w php5 masz temat jak projektowac mniej wiecej cos takiego, przeczytaj go kartla olowek i piszesz.

W razie jakis problemow pewnie fourm.php.pl udzieli Ci odpowiedzi na wiekszosc (jak nie na wszytkie) pytania smile.gif najwazniejsze jednak jest wytrwalosc bo pracy jest "troche" smile.gif i ponadto trzeba sporo czasu poswiecic smile.gif
+Quote Post
Diablos

-----

Rozpoczynaja sie wakacje, poza graniem w piłke, spaniem i melanzowaniem bede miał mase czasu. Chce go poswiecic na nauke php, MySQL, XML oraz napisanie czegos wiekszego.

Poki co wezme sie za analizowanie kodu jPortala (jesli to dobry pomysł)
+Quote Post
Fipaj

-----

Nie wiem, czy najlepszy.

Lepiej naucz się programować obiektowo w PHP5 - to o wiele ciekawsze i bardziej praktyczne biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
Diablos

-----

Ale jak juz sie dowiedziałem w innym topicu od hwao, zeby zabierac sie za PHP5 trzeba znac te podstawy smile.gif

Tak jak pisałem, umiałbym napisac kazdy ze skryptów dostepnych w jPortalu, ale zapewne bardziej elementarnymi rozwiazaniami czyli: połacz z bazą, wprowadz do bazy, wyswietl z bazy. Czasami jakies bajerki typu zsumuj ilosc rekordow w bazie o podanych warunkach cool.gif

Probowałem juz CMS'a (w sumie ciezko to nazwac CMS'em) poprostu skrypty zlepione ze soba w jedna całosc. Pisałem to dla własnej nauki. Posiadał on oczywiscie, newsy, komentarze, logowanie na sesjach, rejestracja usera, edycja profilu, wyswietlanie userów, shoutboxa, pozdrowienia, ksiege gosci, rangi (w zaleznosci od ilosci dodanych komentarzy ranga sie zmieniała, mozna było tworzyc nowe rangi i ustalac od jakiej liczby sie zaczyna).

PS. nie znalazłem jeszcze zadnego dobrego kursu php 5 worriedsmiley.gif
PS2. Wiadomo ze chciałbym sie nauczyc jak najwiecej, zeby pisac jak najlepsze rzeczy.
+Quote Post
dag

-----

Cytat(Diablos @ 2005-06-18 15:48:21)
nie znalazłem jeszcze zadnego dobrego kursu php 5

Mnóstwo artykułów nt nowości zawartych w php 5.
http://www.php.net/manual/en/language.oop5.php
http://zend.com/php5/

--------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------
+Quote Post
Diablos

-----

Manual dla poczatkujacego jest niezrozumiały, pisany zbyt zawiłym jezykiem smile.gif
+Quote Post
Fipaj

-----

Nieprawda. Jak czegoś nie łapiesz - pytaj!

Czasem trzeba jedno zdanie dwa razy przeczytać biggrin.gif
I próbować!

--------------------
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Co do PHP5 -- znasz C++ lub jave? Ja znalem (na tyle ze mialem pojecie o podstawach OOP, tworzenie klas itd.) i wystarczyl mi manual php (o nowosciach w php5) do zrozumienia. Wiec mozesz szukac tez kursow OOP dla C++ lub Javy.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
chmolu

-----

Cytat
W jakiej kolejnosci co nalezy pisac

Oto mój sposób:
- zaprojektuj mniej więcej jak to ma wszystko wyglądać, spisz założenia
- nie projektuj od razu wszystkich detali, nie implementuj na raz wszystkich założeń, bo narzucisz sobie wymagania, których nie bedziesz w stanie spełnić i projekt zdechnie. Zacznij od możliwie najmniejszej funkcjonalności: buduj od góry. Chodzi o to, żebyś nie zaczynał od razu od pisania ogromnych bibliotek, typu system szablonów, sterownik baz danych, obsługa użytkowników. Nie dopieszczaj każdego najdrobniejszego szczegółu.

Chcesz pisać CMS, więc twoją pracę nad nim możesz zacząć np. od strony wyświetlającej newsy. Więc, potrzebował będziesz prostego kontrolera, prostego sterownika bazy danych (tylko z niezbędnymi funkcjami) oraz jednej akcji, która zajmie się wszystkimi działaniami.

Spraw, żeby to zadziałało. Popraw architekturę -- wydziel klasę modelu, w której będą zawarte operacje na bazie danych, popraw projekt sterownika bazy danych, dodaj jakiś prosty system szablonów.

Spraw, żeby to zadziałało. Popraw architekturę -- rozbuduj model, popraw system zarządzania użytkownikami, dodaj możliwość edycji i usuwania danych, popracuj nad tym, żeby całe API było wygodne. Dodaj nową funkcjonalność.

Spraw, żeby to zadziałało. Popraw architekturę...

Ten proces powtarzaj w kółko a zobaczysz, że twoja aplikacja będzie stawała się coraz bardziej potężna i coraz lepsza. Poczytaj sobie o programowaniu iteracyjnym (tak to się chyba nazywa winksmiley.jpg) oraz o testowaniu modułów.
+Quote Post
Nievinny

-----

Na początek UML, potem CMF (zawiera Template, DB, cache, MVC, obiektowo ), a potem zestaw modułów, akcji, widoków itp

--------------------
+Quote Post
Diablos

-----

Hyhy, a co oznaczaja skróty:

UML
CMF
MVC

oraz

cache
akcje

Prosiłbym o wyjasnienie do czego słuzy smile.gif
+Quote Post
dr_bonzo

-----

http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Modeling_Language
http://en.wikipedia.org/wiki/Content_Management_Framework
http://en.wikipedia.org/wiki/MVC
http://en.wikipedia.org/wiki/Cache

a akcji tam chyba nie ma -- poszukaj na "php Pro" - tworzenie jadra systemu itd.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
Diablos

-----

No tak, ale jak zawsze mowie, nie chce encyklopedycznych tekstów rolleyes.gif Tylko jakiejs porady od doswiadczonego usera, w stylu, czy warto, co mi to da, co jak nie bede tego miał.
+Quote Post
shpyo

-----

to najpiewr sobie napisz coś co będzie dodawało treść, wysyłało pliki na serwer, będziesz mógł zarządzać hasłami, userami itp. Złącz to w całość. Potem zrób jakieś templaty czy coś aby to wyświetlić. Ot cała (bardzo uproszczona) filozofia.

Przejrzyj sobie inne CMSy - np. mambo. Zobacz co mają, jak wygląda interface.

--------------------
+Quote Post
Diablos

-----

Musze przyznac ze sam fakt, iz na pewnym forum o php, w topicu w ktorym jeden z uzytkownikow postanowił napisac CMS'a i poprosił o rady jak to robic, odpowiedzi były mniej wiecej takie:

Cytat
- poprawny semantycznie i gramatycznie mark-up
- całkowite oddzielenie warstwy prezentacji od warstwy treśći
- wsparcie dla takich technologii jak xfn
- zaprojektowany zgodnie z wytycznymi WAI

przeraziło mnie ...
bo tak naprawde wiem tylko o co chodzi przy tym drugim myslniku.

Eh, duzo pracy przede mna.
+Quote Post
dr_bonzo

-----

1. XHTML + XML szukaj na stronach http://www.w3c.org/ ; ale polecam kursy/ksiazki

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
Diablos

-----

Mam kilka ksiazek na ten temat, poczytam winksmiley.jpg

Jeszcze jedno pytanie, w jaki sposob przystosowac CMS'a aby mozna było do niego dodawac bez wiekszych problemow rozne moduły ? CMS musi byc pisany w jakis specjalny sposob ?
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:08