![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam problem z definicją dokumentu xml wraz z xhtml. Najpierw php sprawdza jakie mime akceptuje przeglądarka, potem wysyła odpowiedni nagłówek. Gdy na początku dokumentu pojawia się tylko doctype o xhtml1.1 wszystko jest dobrze. Gorzej, jak dam definicję xml:
Wtedy niektóre obiekty w IE6 mają inną szerokość niż normalnie. Opera o Firefox radzą sobie bez problemu. Czy mam zrezygnować z definicji xml? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2005 Skąd: Pasikurowice (koło Wrocławia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Internet Explorer pracuje w tzw. trybie quirks mode, w którym m.in. inaczej nalicza szerokość w CSS (szerokość = width, a wg W3C szerokość = width + padding... tak w skrócie). Jeśli nie ma prologu XML-a
i DOCTYPE XHTML to IE chodzi w trybie strict, czyli zgodnie ze standardami W3C. Może to ci się przyda: http://www.quirksmode.org/ (w szczególności to). Natomiast Firefox i Opera pracują w trybie strict niezależnie od prologu XML (quirks w Fx/Operze pojawia się chyba zaleznie od użytego bądź braku DOCTYPE). Czyli - odpowiedź brzmi - wywal prolog (definicję) XML albo (myślę, że gorsze rozwiązanie) zmuś CSS do pracy w IE stosując hacki. BTW temat podchodzi chyba odrobinkę pod client-side... Ten post edytował .johnny 15.06.2005, 15:09:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajrzyj tutaj, to jest rozwiązanie Twojego problemu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:20 |