![]() |
![]() |
-Gość_koskitos- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Jest możliwe coś takiego jak w temacie?
Mam w tabeli dane i chciałbym pobrać z niej jeden rekord, a jednocześnie jedno pole (w tej tabeli) zwiększyć o +1 (integer) - w tym samym rekordzie, ktory pobrałem. z gory thx za odp |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm oj nie wiem czy da sie tak, moze dla podselectow. Kwestia sprawdzenia. Nigdy czegos takiego nie realizowalem. Odwrotnie owszem ale tak. Pokombinuje i Ci napisze.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@SongoQ - o co chodzi ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Juz sam nie wiem, zniknal post @PMadej odnosnie tego zapytania. Z tresci wywnioskowalem ze chodzi o zrobienie update a nastepnie z tego zwrocenie jakis tam wartosci w 1 zapytaniu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 27.04.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja widzę że chodzi raczej o coś w rodzaju triggerka zwiększającego wartość w pewnym polu przy zapytaniu SELECT z tego pola, ale jak to zrobić w MySQL'u to niestety nie wiem.
-------------------- Pozdrawiam,
Dawid |
|
|
![]()
|
|
Od 5.0 chyba już się da
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A musisz to zrobic jednym zapytaniem? moze poprostu pobierz rekord z tabeli a w nastepnym zrob update po id rekordu ktrory pobrales! - pod warunkiem ze masz jakies id do indentyfikacji!!!
Ten post edytował brachu 13.06.2005, 13:31:49 -------------------- www.tanieprogramy.edu.pl
www.zamkor.pl |
|
|
![]()
|
|
@brachu-poco orbić taką głupotę ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra to @NULL jak za pomocą selecta zrobic update rekordu? - bo z tego co zrozumialem to o to tu sie rozchodzi! albo jak za pomoca update - zrobic selecta?
-------------------- www.tanieprogramy.edu.pl
www.zamkor.pl |
|
|
![]()
|
|
To co chodzi koledze który założył temat jest napisane w drugim poście. Na 99% to jet właśnie roziwązanie jego roblemu.
EDIT: Napisałem, że na 99% ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
@NuLL Jestes pewien, ja jakos inaczej zrozumialem, ale mniejsza z tym. Ale rozwiazanie w 2 strone juz nie jest takie latwe.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:53 |