Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Php Battle vol.3, step 1: Zbieramy pomysły.
ActivePlayer
post 13.06.2005, 11:58:24
Post #1

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

php.PL Battle vol.3

Po poprzednim nieudanym starciu (nikt walczyć nie miał ochoty?) na edytor graficzny proponuje jeszcze raz się zmierzyć...

Zaczynamy jak zwykle od zebrania pomysłów.

Moja propozycja (proponował ktos w poprzednim battlu)

Gra w php.

Daje dosc duze pole do popisu smile.gif Czekam na inne propozycje (głosować nie bedziemy tka jak poprzednio, jest to niewypał - głosują ludzie którzy potem i tak nie biorą udziału w battlu).

Czekam na Wasze pomysły...
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
NuLL
post 13.06.2005, 12:04:54
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

-----

Podpinam.

Co do tematu - gra w php (?) - mam to pisać miesiąc ?
Zastanówcie się nad...- wciąż jestesm za swoim pomysłem z poprzedniej bitwy - czyi jakimś funkcjonalnym skrpytem który ktoś może wykorzystać i nie będe go pisał miesiąc.

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
ActivePlayer
post 13.06.2005, 12:10:27
Post #3

-----

Ale kto powiedzial ze to ma byc rozbudowana gra RPG.... pomysl głową, napisz cos grywalnego, przyjemnego i nie koniecznie pochłaniającego 'miesiąc' czasu smile.gif...

Co do funkcjonalnego skryptu... tak - to jest jakis pomysł... tylko warto cos konkretniej o tym powiedziec smile.gif jakis przyklad ?
+Quote Post
NuLL
post 13.06.2005, 12:14:09
Post #4

-----

System newsów chociażby - można by ograniczyć rozmiar skryptu do jakieś wielkości - np. 15 kilobajtów i zobaczyć kto co wykombinuje.

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
strife
post 13.06.2005, 15:08:00
Post #5

-----

Cytat(ActivePlayer @ 2005-06-13 12:58:24)
Moja propozycja (proponował ktos w poprzednim battlu)

Gra w php.

Ta... ciekawe kto biggrin.gif

@NuLL - ale to już było, chce Ci się pisać kolejny system newsów, nie lepiej zrobić coś bardziej "orginalnego"..?

IMHO: Wiadomo, że skrypt newsów będzie miał jedno zadanie, jednak ustanawiając battle na grę w php możliwości są większe, bo nie wiadomo czym nas ktoś zaskoczy...

Nie mówię że nie można zaskakiwać pod względem optymalizacji skryptu, albo jakiś nowych ukrytych funkcji w nim, ale po prostu gra wydaje mi się lepszym pomysłem z większym polem do popisu i zainteresowaniem ludzi.

Pozdrawiam!

--------------------
+Quote Post
Vengeance
post 13.06.2005, 21:58:35
Post #6

-----

Gra może być... ale dowolna snitch.gif
Dlaczego? Mam już troszke kodu swojej pewnej giery... jak bym to może troche poprawił to mógłbym wziąć udział w Battle.

--------------------
+Quote Post
wporzo
post 13.06.2005, 22:59:33
Post #7

-----

Cytat(emilio @ 2005-06-13 16:36:50)
Kółko - krzyżyk
Który skrypt okaże się najmocniejszy wygrywa. Jeżeli będzie remis, to dogrywka np. na szybkość (mierząc, przykładowo, za pomocą ab ilość żądań przetworzonych na sekundę), proste, prawda ?

Hm.. kolko i krzyzyk bez problemu mozna rozwiazac za pomoca algorytmu MiniMax, znanemu wiekszosci studentow informatyki juz na drugim roku. Algorytm ten ma to do siebie, ze w kolko i krzyzyk z nim nie wygrasz (a co najwyzej zremisujesz). Z tego co wiem algorytm jest dosyc wydajny i jak juz wspomnialem bardzo dobrze znany.. wiec chyba ta walka mogla by sie zakonczyc remisem smile.gif

--------------------
--
Pozdrawiam
Michał Porzożyński
+Quote Post
hwao
post 14.06.2005, 07:47:20
Post #8

Developer

Grupa: Moderatorzy

Cytat(wporzo @ 2005-06-13 23:59:33)
Hm.. kolko i krzyzyk bez problemu mozna rozwiazac za pomoca algorytmu MiniMax, znanemu wiekszosci studentow informatyki juz na drugim roku. Algorytm ten ma to do siebie, ze w kolko i krzyzyk z nim nie wygrasz (a co najwyzej zremisujesz). Z tego co wiem algorytm jest dosyc wydajny i jak juz wspomnialem bardzo dobrze znany.. wiec chyba ta walka mogla by sie zakonczyc remisem smile.gif

Ale ten algorytm nadaje sie tylko dla malych plansz a kto powiedzial ze w kolko i krzyzyk trzeba grac na planszy 3x3 ?

Mozna by wprowadzic ustalana tarcze do gry i ile trzeb zebrac w "lini"
+Quote Post
k.k
post 14.06.2005, 10:46:53
Post #9

-----

Ja bym proponował np Galerię zdjęć
+Quote Post
sobstel
post 14.06.2005, 10:56:42
Post #10

-----

Cytat(hwao @ 2005-06-14 07:47:20)
Ale ten algorytm nadaje sie tylko dla malych plansz a kto powiedzial ze w kolko i krzyzyk trzeba grac na planszy 3x3 ?
Mozna by wprowadzic ustalana tarcze do gry i ile trzeb zebrac w "lini"

i to jest moim zdaniem bardzo dobry pomysl

--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
+Quote Post
kubatron
post 14.06.2005, 11:32:55
Post #11

-----

Ja się wypowiem tak, że zamiast pisać kółko i krzyżyk, wzielibyście się np. za napisanie jakiejś pożadnej biblioteki, przykład: VerifyForm.
winksmiley.jpg

--------------------
„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
Jan Paweł II
+Quote Post
ActivePlayer
post 14.06.2005, 18:00:35
Post #12

-----

Battle.php powinno tez byc moim zdaniem swego rodzaju 'oderwaniem' się od nudnych projektów, które piszemy na codzień... Powinno przynieść nam trochę radości i doswiadczenia to co napiszemy... Nie chciałbym też, aby było to cos bardzo pracochłonnego ew. cos, co mozna napisac 'gorzej' ale mniejszym nakładem pracy - patrz. Edytor Graficzny sad.gif. Gra jako ogolny temat (bez zaznaczania co to ma konkrenie być) daje nam jakio takie pole do popisu, możemy wybrać Kółko i krzyżyk, szachy, rozbudowanego 'RPG' - wszystko na co mamy ochotę...

VerifyForm - tak, było by naprawdę przydatne - ale pomyślmy - chce sie cos takiego komukolwiek pisac tak 'poza pracą' - zakladam ze większosc z Was ( a moze nawet nas:) ) ma jakies projekty do wykonania i nie wiem czy chciało by się komuś nad czyms takim usiąść 'po pracy'... Oczywiscie decyzja co to będzie - i czy w ogole będzie - należy do Was... jednak prosze wziąść pod uwagę ilu osobom będzie się chciało napisac cos takiego... Wracając pamięcią wstecz wysnuwa się wniosek - zainteresowanie jest małymi battlami - jak np. Shoutbox smile.gif - bardziej ambitne ( Edytor Graficzny ) - były kompletnymi niewypałami - poza 'rezerwacją nazw'.

Tak więc zapraszam do dalszej dyskusji...
+Quote Post
DavidPL
post 15.06.2005, 13:03:51
Post #13

-----

Mam propozycję.
Nie wiem czy zostanę dobrze zrozumiany ale spróbuję.

Projektem miała by być klasa symulująca przeglądarkę z obsługą modelu DOM.
Zasada działania:
Tworzymy obiekcik klasy. Ustawiamy parametry (np obsługa ciach, identyfikacja jako IE itp). Ładujemy stronę i dostajemy się do różnych obiektów analogicznie jak jest to rozwiązane w JavaScript.

Co sądzicie o takim projekciku?

--------------------
Pozdrawiam,
Dawid
+Quote Post
dasko
post 15.06.2005, 13:56:58
Post #14

-----

@DavidPL: Raczej głupi pomysł. Proponuje napisanie czegoś przydatnego, nie ma sensu po raz n-ty wynajdywać koła.

Zgadzam się z ActivePlayerem - battle powinno być oderwaniem się od codzienności(no może nie całkiem :]) - rzeczywiscie skrypt winien być niewielkich rozmiarów, aby nie skończyło się tylko na chęciach, aby nie wystąpiły nieoczekiwane komplikacje.
+Quote Post
NuLL
post 15.06.2005, 14:54:56
Post #15

-----

http://sourceforge.net/projects/snoopy/ questionmark.gif

--------------------
+Quote Post
hawk
post 15.06.2005, 17:18:28
Post #16

-----

Hmm, skrypt php grający w więźnia? Zasady takiej gry są proste: dwóch więźniów siedzi. Jeżeli sypniesz kolegę, a on ciebie nie, wychodzisz na wolność. Jeżeli będzie na odwrót, dostajesz X lat. Jeżel obaj sypniecie, dostajecie wyrok. Jeżeli obaj nie sypiecie, wychodzicie. Kiedyś widziałem dokładne wartości typowej gry (tzn. ile dostaje się lat za co).

Pojedyncza gra nie jest problemem. Chodzi o to, żeby np. 2 skrypty zagrały ze sobą 100 razy, przy czym mogą one przechowywać informacje pomiędzy wywołaniami. W ten sposób skrypt może uczyć się zachowania rywala - czy warto z nim współpracować, jaką strategię obrać, itd.

Implementacja bardzo prosta, złożoność problemu tak naprawdę ogromna. Takie gry są domeną sztucznej inteligencji - programy grające w więźnia tworzy się za pomocą algorytmów genetycznych i naprawdę robi się zawody winksmiley.jpg.
+Quote Post
NuLL
post 15.06.2005, 18:41:00
Post #17

-----

Pomysł skryptów jest fajny. Można by zrobić piłkarzyki tongue.gif

--------------------
+Quote Post
ActivePlayer
post 15.06.2005, 19:36:44
Post #18

-----

hawk: Very nice once idea.

I skrypty musza dzialac tak, zeby dostac mniejszy wyrok od przeciwnika tak?

Cytat
eżeli sypniesz kolegę, a on ciebie nie, wychodzisz na wolność. Jeżeli będzie na odwrót, dostajesz X lat. Jeżel obaj sypniecie, dostajecie wyrok

czym sie rozni 'X lat' od 'dostajecie wyrok' ?
+Quote Post
sobstel
post 15.06.2005, 21:51:32
Post #19

-----

Cytat(ActivePlayer @ 2005-06-15 19:36:44)
Cytat
eżeli sypniesz kolegę, a on ciebie nie, wychodzisz na wolność. Jeżeli będzie na odwrót, dostajesz X lat. Jeżel obaj sypniecie, dostajecie wyrok

czym sie rozni 'X lat' od 'dostajecie wyrok' ?

np. jak sypniecie razm to po roku, a jak tylko ty to ty ugoda, a drugi dostje 3 lata

Ten post edytował sopel 15.06.2005, 21:52:12

--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
+Quote Post
DavidPL
post 16.06.2005, 08:42:57
Post #20

-----

Cytat(dasko @ 2005-06-15 14:56:58)
@DavidPL: Raczej głupi pomysł. Proponuje napisanie czegoś przydatnego, nie ma sensu po raz n-ty wynajdywać koła.

Rzuciłem hasło bo szukałem czegoś takiego kiedyś i nie znalazłem.
Ale widzę że niechcący rozwiązałeś mój problem. THX

--------------------
Pozdrawiam,
Dawid
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:56