![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php.PL Battle vol.3
Po poprzednim nieudanym starciu (nikt walczyć nie miał ochoty?) na edytor graficzny proponuje jeszcze raz się zmierzyć... Zaczynamy jak zwykle od zebrania pomysłów. Moja propozycja (proponował ktos w poprzednim battlu) Gra w php. Daje dosc duze pole do popisu ![]() Czekam na Wasze pomysły... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpinam.
Co do tematu - gra w php (?) - mam to pisać miesiąc ? Zastanówcie się nad...- wciąż jestesm za swoim pomysłem z poprzedniej bitwy - czyi jakimś funkcjonalnym skrpytem który ktoś może wykorzystać i nie będe go pisał miesiąc. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale kto powiedzial ze to ma byc rozbudowana gra RPG.... pomysl głową, napisz cos grywalnego, przyjemnego i nie koniecznie pochłaniającego 'miesiąc' czasu
![]() Co do funkcjonalnego skryptu... tak - to jest jakis pomysł... tylko warto cos konkretniej o tym powiedziec ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
System newsów chociażby - można by ograniczyć rozmiar skryptu do jakieś wielkości - np. 15 kilobajtów i zobaczyć kto co wykombinuje.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ActivePlayer @ 2005-06-13 12:58:24) Moja propozycja (proponował ktos w poprzednim battlu) Gra w php. Ta... ciekawe kto ![]() @NuLL - ale to już było, chce Ci się pisać kolejny system newsów, nie lepiej zrobić coś bardziej "orginalnego"..? IMHO: Wiadomo, że skrypt newsów będzie miał jedno zadanie, jednak ustanawiając battle na grę w php możliwości są większe, bo nie wiadomo czym nas ktoś zaskoczy... Nie mówię że nie można zaskakiwać pod względem optymalizacji skryptu, albo jakiś nowych ukrytych funkcji w nim, ale po prostu gra wydaje mi się lepszym pomysłem z większym polem do popisu i zainteresowaniem ludzi. Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gra może być... ale dowolna
![]() Dlaczego? Mam już troszke kodu swojej pewnej giery... jak bym to może troche poprawił to mógłbym wziąć udział w Battle. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(emilio @ 2005-06-13 16:36:50) Kółko - krzyżyk Który skrypt okaże się najmocniejszy wygrywa. Jeżeli będzie remis, to dogrywka np. na szybkość (mierząc, przykładowo, za pomocą ab ilość żądań przetworzonych na sekundę), proste, prawda ? Hm.. kolko i krzyzyk bez problemu mozna rozwiazac za pomoca algorytmu MiniMax, znanemu wiekszosci studentow informatyki juz na drugim roku. Algorytm ten ma to do siebie, ze w kolko i krzyzyk z nim nie wygrasz (a co najwyzej zremisujesz). Z tego co wiem algorytm jest dosyc wydajny i jak juz wspomnialem bardzo dobrze znany.. wiec chyba ta walka mogla by sie zakonczyc remisem ![]() -------------------- --
Pozdrawiam Michał Porzożyński |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Cytat(wporzo @ 2005-06-13 23:59:33) Hm.. kolko i krzyzyk bez problemu mozna rozwiazac za pomoca algorytmu MiniMax, znanemu wiekszosci studentow informatyki juz na drugim roku. Algorytm ten ma to do siebie, ze w kolko i krzyzyk z nim nie wygrasz (a co najwyzej zremisujesz). Z tego co wiem algorytm jest dosyc wydajny i jak juz wspomnialem bardzo dobrze znany.. wiec chyba ta walka mogla by sie zakonczyc remisem ![]() Ale ten algorytm nadaje sie tylko dla malych plansz a kto powiedzial ze w kolko i krzyzyk trzeba grac na planszy 3x3 ? Mozna by wprowadzic ustalana tarcze do gry i ile trzeb zebrac w "lini" |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym proponował np Galerię zdjęć
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(hwao @ 2005-06-14 07:47:20) Ale ten algorytm nadaje sie tylko dla malych plansz a kto powiedzial ze w kolko i krzyzyk trzeba grac na planszy 3x3 ? Mozna by wprowadzic ustalana tarcze do gry i ile trzeb zebrac w "lini" i to jest moim zdaniem bardzo dobry pomysl -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja się wypowiem tak, że zamiast pisać kółko i krzyżyk, wzielibyście się np. za napisanie jakiejś pożadnej biblioteki, przykład: VerifyForm.
![]() -------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]()
|
|
Battle.php powinno tez byc moim zdaniem swego rodzaju 'oderwaniem' się od nudnych projektów, które piszemy na codzień... Powinno przynieść nam trochę radości i doswiadczenia to co napiszemy... Nie chciałbym też, aby było to cos bardzo pracochłonnego ew. cos, co mozna napisac 'gorzej' ale mniejszym nakładem pracy - patrz. Edytor Graficzny
![]() VerifyForm - tak, było by naprawdę przydatne - ale pomyślmy - chce sie cos takiego komukolwiek pisac tak 'poza pracą' - zakladam ze większosc z Was ( a moze nawet nas:) ) ma jakies projekty do wykonania i nie wiem czy chciało by się komuś nad czyms takim usiąść 'po pracy'... Oczywiscie decyzja co to będzie - i czy w ogole będzie - należy do Was... jednak prosze wziąść pod uwagę ilu osobom będzie się chciało napisac cos takiego... Wracając pamięcią wstecz wysnuwa się wniosek - zainteresowanie jest małymi battlami - jak np. Shoutbox ![]() Tak więc zapraszam do dalszej dyskusji... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 27.04.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam propozycję.
Nie wiem czy zostanę dobrze zrozumiany ale spróbuję. Projektem miała by być klasa symulująca przeglądarkę z obsługą modelu DOM. Zasada działania: Tworzymy obiekcik klasy. Ustawiamy parametry (np obsługa ciach, identyfikacja jako IE itp). Ładujemy stronę i dostajemy się do różnych obiektów analogicznie jak jest to rozwiązane w JavaScript. Co sądzicie o takim projekciku? -------------------- Pozdrawiam,
Dawid |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@DavidPL: Raczej głupi pomysł. Proponuje napisanie czegoś przydatnego, nie ma sensu po raz n-ty wynajdywać koła.
Zgadzam się z ActivePlayerem - battle powinno być oderwaniem się od codzienności(no może nie całkiem :]) - rzeczywiscie skrypt winien być niewielkich rozmiarów, aby nie skończyło się tylko na chęciach, aby nie wystąpiły nieoczekiwane komplikacje. |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, skrypt php grający w więźnia? Zasady takiej gry są proste: dwóch więźniów siedzi. Jeżeli sypniesz kolegę, a on ciebie nie, wychodzisz na wolność. Jeżeli będzie na odwrót, dostajesz X lat. Jeżel obaj sypniecie, dostajecie wyrok. Jeżeli obaj nie sypiecie, wychodzicie. Kiedyś widziałem dokładne wartości typowej gry (tzn. ile dostaje się lat za co).
Pojedyncza gra nie jest problemem. Chodzi o to, żeby np. 2 skrypty zagrały ze sobą 100 razy, przy czym mogą one przechowywać informacje pomiędzy wywołaniami. W ten sposób skrypt może uczyć się zachowania rywala - czy warto z nim współpracować, jaką strategię obrać, itd. Implementacja bardzo prosta, złożoność problemu tak naprawdę ogromna. Takie gry są domeną sztucznej inteligencji - programy grające w więźnia tworzy się za pomocą algorytmów genetycznych i naprawdę robi się zawody ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pomysł skryptów jest fajny. Można by zrobić piłkarzyki
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
hawk: Very nice once idea.
I skrypty musza dzialac tak, zeby dostac mniejszy wyrok od przeciwnika tak? Cytat eżeli sypniesz kolegę, a on ciebie nie, wychodzisz na wolność. Jeżeli będzie na odwrót, dostajesz X lat. Jeżel obaj sypniecie, dostajecie wyrok czym sie rozni 'X lat' od 'dostajecie wyrok' ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ActivePlayer @ 2005-06-15 19:36:44) Cytat eżeli sypniesz kolegę, a on ciebie nie, wychodzisz na wolność. Jeżeli będzie na odwrót, dostajesz X lat. Jeżel obaj sypniecie, dostajecie wyrok czym sie rozni 'X lat' od 'dostajecie wyrok' ? np. jak sypniecie razm to po roku, a jak tylko ty to ty ugoda, a drugi dostje 3 lata Ten post edytował sopel 15.06.2005, 21:52:12 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 27.04.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dasko @ 2005-06-15 14:56:58) @DavidPL: Raczej głupi pomysł. Proponuje napisanie czegoś przydatnego, nie ma sensu po raz n-ty wynajdywać koła. Rzuciłem hasło bo szukałem czegoś takiego kiedyś i nie znalazłem. Ale widzę że niechcący rozwiązałeś mój problem. THX -------------------- Pozdrawiam,
Dawid |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:56 |