![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam w bazie danych trzy tabele: Ocena->ocena,ocena_slownie; Przedmiot->symbol,przedmiot; StopnieUczniow->id,przedmiot,ocena Chcę zrobić teraz coś takiego aby mieć dwie listy wybru, w pierwszej wybierać przedmiot a w drugiej ocenę (oczywiście te wartości z odpowiednich tabeli) i zapisać te wartości do trzeciej tabeli. Doszedłem do czegoś takiego, ale niestety nie działa. POMOCY! <? session_start(); echo "<h1>Obsada przedmiotów</h1>"; if(session_is_registered("prawid_uzyt")) { $connection = mysql_connect("localhost", $legitymacja , $haslo ); mysql_select_db("szkola", $connection); if ($co == 'dodaj') { if ($d1 && $d1) { $query = "insert into stopnieuczniow (id, ocena, ocena_slownie) values ('', '$d1', '$d2')"; $wynik = mysql_query ($query, $connection); } } $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM przedmiot", $connection) or die ("błąd w pytaniu"); $wynik2 = mysql_query ("SELECT * FROM ocena", $connection) or die ("błąd w pytaniu"); Print "<form method=\"POST\" name=\"co\" value=\"dodaj\"><p> <select size=\"1\" name=\"D1\" >"; while ($rekord = mysql_fetch_row ($wynik)) { $symbol = $rekord[1]; Print "<option>$symbol</option>\n"; } print "</select><select size=\"1\" name=\"D2\">"; while ($rekord2 = mysql_fetch_row ($wynik2)) { $ocena = $rekord2[1]; Print "<option>$ocena</option>\n"; } print "</select><input type=\"submit\" value=\"Zrób to\" name=\"B1\"></p></form>"; } echo "<a href=\"uwierz_glowny.php\">Powrót do strony głównej</a>"; ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK czyli brakuje Ci tylko zapisu do tabeli wiazacej.
Ja bym zrobil troszeczke inaczej ze w tabeli StopnieUczniow masz id, id_przedmiot,id_ocena i tam bym zapisywal id wybranych ocen i przedmiotow. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Dzięki.
Już poradziłem sobie ![]() Ale czy wie ktoś może jak zrobić aby w polu listy w jednym wierszu wyświetlały się dwie wartości z tabeli? Konkretnie chodzi mi o to, że w tabeli mam dwie kolumny: Imię i Nazwisko Jak zrobić aby na liście obok imienia było wyświetlone jednocześnie nazwisko? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bylo by milo jak bys podal konkretny scryp ...
prawdopodobnie bedzie tak $sql = "SELECT imie, nazwisko FROM $tablela "; $result = @mysql_query($sql); while ($row = mysql_fetch_array($result)) { $imie = $row['imie']; $nazwisko = $row['nazwisko']; $wynik .= "$nazwisko, $imie, <br>"; } ![]() Ten post edytował Darill 10.06.2005, 10:24:08 |
|
|
![]()
|
|
Mam tabelę o nazwie nauczyciel a w niej trzy kolumy: pesel_n, nazwisko, imię.
Jak zmodyfikować ten skrypt aby w liście wyboru mieć nazwisko oraz imię a nie tylko pesel? function selectDistinct ($connection) { $distinctQuery = "SELECT DISTINCT pesel_n FROM nauczyciel"; $resultId = @ mysql_query ($distinctQuery, $connection); $i = 0; while ($row = @ mysql_fetch_array($resultId)) $resultBuffer[$i++] = $row[pesel_n]; echo "\n<select name=\"a1\">"; foreach ($resultBuffer as $result) echo "\n\t<option>$result"; echo "\n</select>"; } echo "\n Nauczyciel: "; selectDistinct($connection, "a1"); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 07:54 |