![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem natury chyba bardziej estetycznej patrzac pod katem kodu strony. Zastanawiam sie jakie style zasluguja na to by robic z nich classy albo chociaz id? Czesto potrzebuje potraktowac stylami jakies obiekty np ustawic im indywidualny padding, albo inny kolor bordera, albo inne wyrowanie. Czy powinnam robic z nich classy albo id skoro uzylabym ich przeciez tylko raz. Ale z drugiej strrony czy html strony nie powienien zawierac jak najmniej styli, a jedynie classy? Jest na to jakas rada? Jakies proporcje?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2003 Skąd: Tarnobrzeg/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
id dajesz dla elementów ktore się nie powtarzaja na stronie nie mozna dac na stronie dwa razy tego samego id class dajesz dla elementow powtarzajacych sie Cytat Ale z drugiej strrony czy html strony nie powienien zawierac jak najmniej styli, a jedynie classy? Jest na to jakas rada? Jakies proporcje? nie wiem czy o to ci chodzi ale umieszczaj wszystkie style w oddzielnym pliku/naglowku wg mnie nie powinno sie mieszac kodu html ze stylami -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby uniknąć tworzenia wielu klas możesz stosować selektory potomka.
np. załóżmy że masz dwie warstwy a w nich chcesz mieć elementy p inaczej sformatowane. div#warstwa1 div#warstwa2 Kod div#warstwa1 p{ font-size:12px; background-color: #efefef; } div#warstwa2 p{ font-size:10px; font-weight:bold; } Polecam poczytać świetny tutorial o selektorach: http://css.maxdesign.com.au/selectutorial/index.htm -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 18:14 |