![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_ares- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam taki kod
końcowym wynikiem tego czegoś powinno byc spis kategorii w takim stylu kategoria 1 kategoria 2 kategoria 3 kategoria 4 - pod kategoria 1.4 kategoria 5 - podkategoria 1.5 Z tym ze coś nie tak jak wejde np do działu gdzie jest podkategoria to on ja tyle razy pokazuje ile razy petla while zlicza rekor .... i jest zle .... [CODE] wyzej napisalem rzut bazy danych PS jak sie kliknie na kategorie to wtedy pojawiaja sie podkategorie tak na margiinesie ale to wiem jak zrobic jeden IF tylko mam klopot z prawidlowym wyswetleniem ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Z tym ze coś nie tak jak wejde np do działu gdzie jest podkategoria to on ja tyle razy pokazuje ile razy petla while zlicza rekor .... i jest zle .... Chcesz wycaignac 1 raz kategorie czy zliczyc ilosc kategori? Bo do liczenia ilosci rekordow albo dajesz zapydanie COUNT albo sprawdzasz ilosc rekordow mysql_num_rows. -------------------- |
|
|
-Gość_ares- |
![]()
|
Goście ![]() |
1 raz wyciagnac kategorie i pod kategorie .. tak jak wyzej przedstawielm
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję ci zobaczyć mój skrypt struktury drzewiastej.
Drzewo Najlepiej do wyświetlania struktur drzewiastych stosowac funkcje rekurencyjne, gdzie jako główny argument przekazujesz ID rodzica, a potem kierujesz zapytanie o jego potomków i tak zwrócony ID potomka znowu dajesz do funkcji. W ten sposób możesz dowolnie wyświetlać sobie drzewo, w skrócie wygląda to tak: funkcja drzewo($IDRODZICA) { ->zapytaj o osobników mających jako rodzica IDRODZICA for($i=0;$i<ilosc_potomków;$i++) { ->wyswietl informacje o potomku ->pobierz ID potomka do $IDPOTOMKA drzewo($IDPOTOMKA; } } W ten sposób można także kierować potomków do tablic i potem ich wyświetlać Zauważ że nie ma potrzeby stosować żadnych przerwań, ponieważ jeżeli nie ma już potomków dla danego osobnika to petla for nie wykonuje sie, a zatem wracamy do pierwotnej fukncji rekurencyjnej. No i jeżeli chcesz mieć rozwijaną listę to zastosuj skrypt java z mojego przykładu, lub też utwórz zmienną sesji w której będziesz zapisywał czy wyświetlać danego potomka. Aczkolwiek zastosowanie java script wydaje mi się szybszym sposobem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:22 |