![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parse error: syntax error, unexpected T_CATCH, expecting T_STRING in /usr/cagret/main.php on line 142
Ten post edytował cagrET 11.04.2008, 21:12:58 -------------------- code.gosu.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwole sobie tutaj napisać zasady których ja się trzymam.
1) Pisz tak, aby działało. Wiadomo, szukanie odrazu najlepszego rozwiązania trochę mija się z celem. Dlaczego? Po pierwsze zwykle go nie znajdujemy, Po drugie za długo siedzimy nad jednym kawałkiem kodu. 2) Ograniczaj niepotrzebną implementację, pisz tylko funkcje jakie są Ci w danej chwili potrzebne. Jeżeli piszesz CMSa to funkcjonalność rozszerzaj na bieżąco. Nie pisz pustych funkcji lub też nie pisz takich które w przyszłości może się przydadzą. - zwykle się nie przydają bo pójdziemy inną drogą ... 3) Nie szukaj na bieżąco "wąskich gardeł" systemu, zostaw to na koniec. Dlaczego? Gdyż nie jesteśmy w stanie określić jak bardzo dany fragment kodu spowalnia całą aplikację. Gdy już ją skończymy i bierzemy się za poprawianie wydajności możemy określić jak bardzo dane gardło jest wąskie ![]() 4) Dokumentuj kod. Ostatnia moja najważniejsza zasada. Dobrze udokumentowany kod, pozwala na szybsze zaczęcie prac po dłuższej przerwie. Dokumentacja jest też podstawą do programowania w grupie, bo oszczędza nam to sytuacji gdy musimy najpierw zrozumieć co chciał napisać kolega. -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(cagrET @ 2005-06-08 17:33:45) Tak nieskończone, tak skomplikowane, lecz także tak proste! Sorry za mały OT, ale to już brzmi jak slogan z telezakupów co nie znaczy że jest złe ![]() -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
proponuje ten artykuł umieścić gdzieś w wiki - najlepiej w dziale dla początkujących.
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fajne, ale duzo kontrowersyjnych kwestii tu widze.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
piszesz tutaj duzo o tym jak nie znudzic sie projektami... z jednej strony bardzo dobre podejscie, z drugiej - zmieniając co chwilę jęcyk programowania wiesz 'wszystko i nic'. nie jestem przeciwnikiem kształcenia się... ale to co robisz, powiniennes robic dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kilka zastrzezen do tego tekstu:
Cytat - w powtarzaniu tego samego sposobu projektowania aplikacji, tworzenia rozwiązań - w powtarzaniu tych samych języków programowania - w powtarzaniu tych samych platform, środowiska programistycznego. 1 rzecz nie mozna byc panem zlota raczka, zyjemy w takich czasach ze trzeba byc dobrym tylko w 1 dziedzinie. 2 co za kazdym razem ma pisac w innym srodowisku? 3 jesli cos stworze i pomysl jest bardzo dobry to powielam go jednoczesnie rozwijajac w kolejnych projektach - logiczne ucze sie A tak to mi troszeczke SCRUM podjezdza ![]() Z tym wiki to dobry pomysl. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat > 1 rzecz nie mozna byc panem zlota raczka, zyjemy w takich czasach ze trzeba byc dobrym tylko w 1 dziedzinie. To też prawda, ale 1 dziedzina nie znaczy, że np tylko 1 język programowania Hm nie do konca mnie zrozumiales ale to co napisales z tym sie calkowicie zgadzam. Cytat Ogólnie chodzi o to, żeby najpierw wszystkiego spróbować, żeby odnaleźć to co nas może zaciekawić, a nie zatrzymasz się gdzieś na początku, zainwestujesz w to kupę czasu, a później się okaże, że jest coś o wiele fajniejszego, zdobyć większą ogólną wiedzę na temat funkcjonowania tego wszystkiego. Ale przez caly czas sie odkrywa nowe technologie, ludzie sie zmieniaja, hobby sie zmienia - trudno tak naprawde okreslic np po kilku latach ze akurat to bede robil do konca zycia. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:09 |