![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php-Fusion stosuje stałe jako tekst plików języka.
Ja stosuję do tego tablice (np. $lang['art']). Który sposób będzie wydajniejszy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
było już, poszukaj
tablice szybsze -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam małego managera zarządzania językami:
Co to daje? To, że łatwiej zarządzać plikami językowymi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wow, zastępujesz 1 linijkę (include('blbalbalba/'.$lang_)
![]() poprzez 3 ![]() -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz, to jest OOP, więc moim zdaniem lepiej zarządzać profesjonalnie niż bawić się w nieprofesjonalne aplikacje. Myślę, ze jak zobaczysz całą klasę zarządzania to zmienisz zdanie. Kiedyś ją tu zapodam
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi tez sie wydaje ze OOP jest o wiele lepszym rozwiazaniem, tak ze @Spirit86 troche nie efektowne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mając obiekt - ja go nazywam textCodec - tak sobie ubzdurałem
![]() ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
@NuLL -> między nami obiektowcami...
Dodając jeszcze do klasy możliwośc konwersji kodowania każdego tekstu (w razie potrzeby np z ISO-8859-2 na UTF-8 ) mamy jeszcze większą funkcjonalność. Obiekty sa po to aby reprezentowały obiekt ze świata rzeczywistego, np Lang będzie reprezentowało człowieka, który zna kilka języków i może je zmieniać w razie potrzeby i używać ich właściwości. ![]() Gdy masz obiekt, możesz o wiele wcześniej usunąc niepotrzebną zawartość z pamięci i przyśieszyć wykonanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nievinny - na to wpadłem dawno - ale napisać konwertery jest dość trudno. Muszę dorwać gdzieś tablice konwersji wtedy może coś poradze
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
a co - iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual już bardzo nie wystarcza?
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Kiedyś się nabiłem na braku tego rozszerzenia na serwerze - i dlaego zacząłem myśleć o pisaniu konwerterów
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki manager w postaci klasy byłby rzeczywiście wygodny a jakby do tego jeszcze czytać teksty z XML ? Wiem, że to spowalnia ale jaka wygoda
![]() Ten post edytował NoiseMc 7.06.2005, 21:31:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@NoiseMc Ogolnie XML i tlumaczenia wydaje mi sie ok, C# chyba ma taki bajer a jesli ma czyli M$ podszedl do tego z glowa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Najlepsze w takim przypadku są rozwiązania pośrednie.
Tj. np. przygotowywanie pliku z tłumaczeniem w XML, a potem parsowanie go i wrzucanie to pliku ini albo zserializowanej tablicy. Wygoda i szybkość. A do tworzenia pliku z translacją można skorzystać ze świetnego programiku Qt Linguist (wykorzystywanego między innymi do edycji plików translacyjnych na potrzeby eZ) -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:16 |