![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
W wielu (jak nie we wszystkich) CMSach cała treść jest traktowana jako drzewo. Są jakieś tam "obiekty" rozdzielające ową treść na newsy, artykuły itd. Czy posiadacie jakieś materiały w związku z tematyką jak takie coś implementować? A możę znacie jakieś naprawdę proste w swej formie CMSy? W tych dużych kolosach ciężko uczyć się z kodu, bo pełno tam jakiegoś syfu ![]() A może macie własne doświadczenia, pomysły i macie chęć je opisać? ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, looknij na dokumentację eZ
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam http://idk-cms.com
Przejrzyj dokumentację VFS (Virtual file system). Znajdziesz tam kilka sposobów implementacji drzew. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki :] Może ktoś coś jeszcze? Dokumentacja eZ mało pomogła
![]() Same drzewa jak zrobić na wiele sposobów mam pojęcie. Chodzi mi bardziej jak zrobić to, iż: Newsy maja pola tytuł/treść/źródło/obrazek a Artykuł tutuł/autor/treść/ Jak to połączyć by móc szybko wyszukać dany keyword w całym content serwisu itd... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie, którą podałem jest coś więcej niż sposoby implementacji drzew. Znajdziesz tam m.in. jeden ze sposobów jak rozwiązać kwestię przechowywania różnego rodzaju contentu.
Ten post edytował chmolu 4.06.2005, 14:17:14 |
|
|
![]()
|
|
Wiem :] Wszystko powoli będę analizował :] Jednak dwa (i więcej) źródeł to nie to co jedno
![]() I jeszcze raz wielkie dzięki Tobie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmagalem sie ostatnio z ta kwestja...
mam jedna tabele z obiektami - obiektem moze byc folder, informacja, obrazek, produkt, zalacznik... wszystko co zdefiniuje wczesniej. w glownej tabeli obiektu mam informacje ogolowe, czyli id typ obiektu, nazwa obiektu, data utworzenia, autor, pozniej dojda jeszcze uprawnienia do niego etc... a szczegolowe dane na temat obiektu trzymam w oddzielnych tabelach, dla folderu to bedzie nazwa/opis/icona, dla informacji to bedzie nazwa/opis dlugo/opis krokti/pokaz opis dlugi, dla obrazka to moze byc nazwa/opis/url do zdjecia... i mam ten problem ze do kazdego obiektu z glownego drzewa musze dodac informacje na temat szczegolowych informacji. W mysql troche problemu z tym mam, narazie robie dodatkowe zapytanie do kazdego obiektu co jest jak sie domyslacie BARDZO nieefektywne, ale dziala. Nie wiem jak napisac zapytanie SQL tak zeby w zaleznosci od wartosci pola object_id tworzyl tak jakby JOIN z tabela wlasciwa obiektu. Gdybym wiedzial jak to sie robi, to bym mial duzo zapytan mniej ![]() Co do przeszukiwania, to do kazdego obiektu mam klase do dodawania, aktualizowania, usuwania, przeszukiwania... Moze byc tak ze dany obiekt nie moze byc przeszukiwany, po prostu do kazdego typu obiektu wysylam odpowiednie zapytanie, a pozniej lacze wyniki w jedna tablice i zwracam do przegladarki. Moge tez zrobic filtry w formularzu zeby przeszukiwal np: jeden obiekt lub kilka. a wy jakies pomysly macie na content? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat(chmolu @ 2005-06-04 15:16:11) Na stronie, którą podałem (..) Musże przyznać, że materiały na tej stronie sa bardzo ciekawe i inspirujące. Szkoda, zę nie ma żadnego kodu na razie dostepnego publicznie (poza testowym starym jakimś). VFS to fajna sprawa. Zobaczymy czy uda mi się to zaimplementować. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem jak napisac zapytanie SQL tak zeby w zaleznosci od wartosci pola object_id tworzyl tak jakby JOIN z tabela wlasciwa obiektu. Gdybym wiedzial jak to sie robi, to bym mial duzo zapytan mniej smile.gif Miałem (i mam) dokładnie ten sam problem. Niestety nie znalazłem rozwiązania i stronę zrobiłem na nieco innej zasadzie. Ale w przyszłości chcę napisać coś opartego na drzewie i w ten sposób, aby jednym zapytaniem do drzewa (np. pobierającym ścieżkę do obiektu) tworzył różnorodne obiekty. Dynamicznego JOIN w mysql nie da się zrobić, tzn tak aby ładował tabelę zależnie od wartości komórki w tabeli drzewa. -------------------- Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak w temacie drzewek - nie lepiej jest jest mieć tabelę w atrybutami ? Wg. pole autor można wywalić z głównej tabeli - bo kiedy ( załóżmy ) jest dwóch wspólnych autorów danego artykułu to co
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Musże przyznać, że materiały na tej stronie sa bardzo ciekawe i inspirujące. Szkoda, zę nie ma żadnego kodu na razie dostepnego publicznie (poza testowym starym jakimś). Fakt, te materiały to perełki. Sam projekt wygląda niestety na opuszczony :/ Na CVS'ie nic sie nie dzieje od bardzo dawna, a zamieszczony testowy kod ma niewiele wspólnego z dokumentacją. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NuLL w sumie to kwestja programisty i systemu... Ja wole miec autora w glownej tabeli, jak bede chcial zrobic inaczej, to zmodyfikuje... ;]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:05 |