![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już troszkę poświęciłem swego czasu na zabawy ze skryptami w php, ale to już mnie przerosło. Odnoszę wrażenie, że przegrałem z czymś co sam stworzyłem. Ale po kolei. To jest mój skrypt logowania się na stronie:
Najwazniejszy w tym wszystkim jest błąd (?) przy zapytaniu do bazy. Jest tam kolumna 'akt', w której zapisane jest czy użytkownik ma już aktywowane konto (wartość: 1), czy też jeszcze nie (wartość: 0). Gdy sprawdzam u siebie na localhoście, na serwerze wszystko niby jest ok, ale gdy sprawdziłem okazało się, że spora liczba użytkowników loguje się choć mają nieaktywowane konta! W kolumnie 'akt' mają wartość '0' i mimo to logują się choć w zapytaniu do bazy jest wyraźnie zapisane: akt!=0. Najgorsze jest to, że ja nie mogę określić dlaczego np. ja mając zapisane w 'akt' wartość '0' nie mogę się zalogować, a ktoś inny może! Przecież wszystko jest wykonywane po stronie serwera, więc powinno działać jednakowo dla wszystkich :/ Ja już padam przy tym. Troszkę to długie i większości pewnie nawet nie będzie chciało się czytać, ale byłbym baaaardzo wdzięczny za pomoc... Ten post edytował lukpam 2.06.2005, 22:59:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po przeczytaniu tego $_COOKIE[logowanie] dalej juz mi sie nie chcialo patrzec:)
a nie powinno byc $_COOKIE['logowanie'] ? to samo $_POST i $_GET -------------------- Warsztat: Easy PHP 1.7:Apache 1.3.27|PHP 4.3.3|PHPMYADMIn 2.5.3|MYSQL 4.0.15
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzieki za ważną radę. Tam gdzie się dało to pozmieniałem, ale jak wstawic kolejne apostrofy np do takiego kodu:
Przecież gdy wstawie $_SESSION['login'] to wywali mi błąd, co jest oczywiste... Błąd musi tkwić w tym zapytaniu, bo opisany przeze mnie problem wciąż istniejenie :/ Ten post edytował lukpam 3.06.2005, 12:35:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień "& #092;" na "\"... nie wiem, czego zmienia mi to ![]() Ten post edytował czachor 3.06.2005, 12:44:05 -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ok, wszystko poprawione zgodnie z waszymi sugestiami, a mimo to problem wciąż istnieje...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze to cos da...
-------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
Nic z tego...
Wygląda na to, że zapytanie jest ok, więc błąd musi tkwić gdzieś w cookie. Zauważyłem coś bardzo dziwnego. Często (ale nie zawsze!) w przypadku osób, które logują się mimo, iż mają akt=0 występuje niezrozumiała dla mnie sytuacja. User używa jednego loginu, ale w bazie zapisują się logowania jeszcze innych! Widać to po dacie ostatniego logowania - jest identyczna co do jednej sekundy. Np. zaloguje sie Kamil05, a jednoczesnie w bazie zapisane jest logowanie Kamil15! Podobnie raul87 i RAUL27, czy konradp i konrad8. Przykładów mogę wymienić jeszcze kilka. Teraz to już całkiem zgłupiałem :| |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 03:01 |