![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem prostą funkcję sprawdzającą zadany tekst pod kątem dozwolonych znaków. Chcę dzięki niej walidować dane pochodzące z formularza - tak aby np. napisy nie zawierały apostrofów czy innych znaków mogących spowodować problemy przy dodawaniu do bazy. Może komuś się przyda ten kawałek kodu
![]()
Ten post edytował pakonet 31.05.2005, 13:23:53 -------------------- Nauka angielskiego - www.english.hb.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
bledem jest walidowanie pola formularza pod kątem czy zawiera apostrofy. A jeśli ktoś chce aby apostrofy własnie byly? Taką sytuację przy wpisywaniu do bazy rozwiązuje się escapowaniem, a nie wykluczeniem apostrofów.
Ponadto robisz trima. A co jeśli ktoś tak naprawdę chcial mieć biale znaki na koncu lub na początku? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat bledem jest walidowanie pola formularza pod kątem czy zawiera apostrofy. A jeśli ktoś chce aby apostrofy własnie byly? Taką sytuację przy wpisywaniu do bazy rozwiązuje się escapowaniem, a nie wykluczeniem apostrofów. No to był tylko taki przykład z tymi apostrofami. Oczywiście można je umieścić na liście dozwolonych znaków, a stringa przetwarzać później np. mysql_escape_string. Cytat Ponadto robisz trima. A co jeśli ktoś tak naprawdę chcial mieć biale znaki na koncu lub na początku? Raczej się nie spotkałem z sytuacją, żeby zostawianie białych znaków na początku/końcu stringa miało jakiś sens. Zwykle je usuwam, zawsze to parę bajtów w bazie zaoszczędzone. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:51 |