![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki problem z selectem mianowicie podany ponizej select
wypisuje mi wszystkie rekordy a ma przeciez w klauzuli ON napisane ze to mają sie wypisac ID te które sa rózne czyli jesli mam dwa wpisy w wypozyczenie a 50 w pojazd powinno ich byc 48--- a jest niestety 50 select distinct pojazd.idpojazdu from pojazd inner join wypozyczenie on pojazd.idpojazdu <> wypozyczenie.idpojazdu moze ktos ma jakis pomysł zeby to zmienic? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm - jakos nie moge sobie tego wyobrazic - moze przez pozna pore.
pokaz w uproszczeniu strukture obu tablic z malym opisem. Pozdrawiam -------------------- Apache 2.0.53 | PHP 5.0.3 | MSSQL 2000 SP4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zapytanie ktore napisales laczy wszystkie rekordy z tabel pojaz i wypozyczenie ktorych id_pojazu sa rozne [to troche dziwne] a nastepnie filtruje te rekordy ktore sie nie powtarzaja. Pomysl: to raczej logiczne ze przy takim zapytaniu zwracane sa wszystki 50 rekordow...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]()
-------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki popbart o to mi chodzilo (o tym nie pomyslałem:) )
pozdro!!!! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select idpojazdu from pojazd where idpojazdu not in (select idpojazdu from wypozyczenie)
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:11 |