Jak niektórzy zapewne wiedzą, od dłuższego czasu pracuję nad phiendem 2. Niestety, po n-tym refactoringu i pisaniu wszystkiego od nowa jestem tym trochę zmęczony i raczej nie wydam tego kiedykolwiek o własnych siłach. Za to kod, który jest już napisany, bardzo mi się podoba i szkoda go marnować.
Więc poszukuję ludzi do współpracy.
Główne założenia:- Napisany pod PHP5 i bardzo, bardzo obiektowo. Znacznie bardziej niż stary phiend. Co oznacza, że jest więcej klas, ale mniejszych.
- Oparty o interfejsy. Prawie wszystko można sobie wymienić na własnoręcznie napisaną klasę, jeżeli tylko ma taki sam interfejs.
- Rozwijany metodą małych kroczków. Zamiast wielkiego frameworka wg zasady wszystko-albo-nic, zbiór komponentów, z których większość jest opcjonalna albo może być używana niezależnie.
Poza samym MVC trzonem projektu są 3 kawałki kodu:- phiend.autoloader: autoloader

- phiend.handle: zestaw klas do obsługi handles (trochę jak w WACT, służy do przekazywania referencji do obiektu bez tworzenia samego obiektu, kiedy nie jest jeszcze potrzebny)
- phiend.context: zbiór klas do obsługi całego request, response i sesji, trochę podobne do rozwiązania z Jav
Oprócz tego napisałem jeszcze bardzo fajny error handler, ale w odróżnieniu od phiend1 nie jest on częścią frameworka. Bo niby dlaczego MVC ma wymagać konkretnego error handlera?
Co do samego MVC, kilka słów:
- Front Controller (chociaż wymienialny; źródło jego konfiguracji: dowolne)
- Intercepting Filter (w postaci dekoratora na każdą akcję i w stylu javovym na cały request)
- żądanie przechodzi przez router, więc schemat URLi jest dowolny
- bez podziału na akcje i widoki, akcje można łączyć w łańcuch jak w phiendzie 1
- Akcje mają konfigurację; źródło tej konfiguracji: dowolne
- Ważne moduły (np. połączenie z DB, autoryzację) można podpiąć jako tzw. pluginy: system sam je skonfiguruje, uruchomi kiedy trzeba i zamknie na koniec
Kogo szukam?- Ludzi, którzy sami potrafią zrozumieć kod, bo dokumentacji nie ma
- Ludzi, którzy lubią pisać dokumentację
, zwłaszcza tutoriale dla newbies, bo ja do tego nie mam serca i nigdy mi nie wychodzi - Ludzi, którzy znają się na unit testach (dokładnie: SimpleTest), bo ja niestety nie i bardzo tego żałuję
- Ludzi, którzy chcą się skupić na jednym komponencie i dopracować go do końca
- Kogoś, kto mógłby w miarę postępu stworzyć nie przyprawiającą o mdłości stronę na SF
- Special request: Kogoś, kto np. zna Mojavi i chciałby zrobić w phiend2 jego emulator - IMHO wyjdzie szybciej, prościej i w ogóle lepiej

* więcej informacji w miarę wolnego czasu
** jeżeli temat tutaj nie pasuje, można śmiało przenosić
Ten post edytował hawk 30.05.2005, 20:02:11