![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawno zaktualizowałem środowisko pracy o MySQL 4.1 w związku z czym chciałbym poznać opinie innych użytkowników forum na temat używania podzapytań. Czy używanie podzapytań zamiast JOIN - ów jest OK ? Dla mnie na pewno wygodniejsze co Wy o tym sądzicie.
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście wolę joiny, chociaż nie wszędzie da się je zastosować.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(NoiseMc @ 2005-05-30 14:51:37) Niedawno zaktualizowałem środowisko pracy o MySQL 4.1 w związku z czym chciałbym poznać opinie innych użytkowników forum na temat używania podzapytań. Czy używanie podzapytań zamiast JOIN - ów jest OK ? Dla mnie na pewno wygodniejsze co Wy o tym sądzicie. Skoro jest taka mozliwosc tzn ze jest OK;). Z tym ze w wersji 4.x zapytania zagniezdzone sa bardzo slabo optymalizowane dlatego tam gdzie jest mozliwosc uzycia JOIN itp jest to bardzo wskazane. Sa jednak zapytania w ktorych zapytania zagniezdzone sa wygodne np: tabela OSOBY id_osoby|wiek chcemy miec wszystkie najstarsze osoby
Gdybysmy chcieli napisac to bez zapytania zagniezdzonego musielibysmy zapamietac maksymalny wiek w jakiejs zmiennej tymczasowej [czy to na poziomie php czy mysql] i wykonac odpowiednie zapytanie. Ponoc w wersji 5.x mysql ma lepiej optymalizowac zapytanai zagniezdzone. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam w ogole joinow ale podzapytania potrafia wiele: wybor 6 liczb w kolejnosci losowej sposrod tych najczesciej sie pojawiajacych ktorych ostatnio nie bylo. Ze 3 czy cztery podzapytania, wszsystko jasne i przejrzyste. Tj. totolotek -- jeszcze nic nie wygralem
![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-30 16:16:37) Nie znam w ogole joinow ale podzapytania potrafia wiele: wybor 6 liczb w kolejnosci losowej sposrod tych najczesciej sie pojawiajacych ktorych ostatnio nie bylo. Ze 3 czy cztery podzapytania, wszsystko jasne i przejrzyste. Tj. totolotek -- jeszcze nic nie wygralem ![]() To pochwal sie tym zapytaniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tjaaasne, no chyba ze 70% z wygranych dla mnie
![]() PS. Jak sie przelacze na Linucha (gdzies o 21ej) to podam zapytanko. ----------------------------------- Suprize:
Ten post edytował dr_bonzo 30.05.2005, 18:52:56 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:08 |