![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1 cześć wszystkim, bo to pierwszy mój post.
Po 2 sorry, jeśli już było, ale nie mogłem znajeźć, coś nie mogę sobie poradzić z wyszukiwarką forum( jak zrobic zeby szukało kilku słów) a po 10 stronie wyników zrezygnowałem ;-) Po 3 prosiłbym o pomoc w następujacej kwestii: Tworze w php JPEG za pomoca biblioteki GD. Wstawiam, tekst poleceniem: Cytat imagettftext($img,7,0,$pom,12,$green,"./arial.ttf",$string); I wszystko git, poza tym, że wywala krzaki zamiast ogonków (nieważne czy pisane z palca czy ciągniete z MySQL'a). Wsadziłem tam standardową czcionke arial.ttf (z windy 2000). Co robie źle? Mam przekonwertować string, czy zrobic coś z czcionką? Jeśli ktoś z Was to juz przerabiał, to prosiłbym o pomoc (pierwszy raz z GD kożystam ;-) ) Z góry dzieki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawdopodobnie złe kodowanko (zach-europejski zamiast CE)
ale ja GD nie używam , więc wybacz poszukaj w MANUALu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja rozwiązałem problem za pomocą biblioteki iconv przekonwertowałem znaczki na UTF-8 a arial.ttf wrzuciłem z pełną gamą znaków ( zawierającą UTF-8 )
-------------------- long hard road out of hell
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2005 Skąd: Konstancin-Jeziorna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, ze moj post bedzie dla wiekszosci zenujacy, ale juz nie moge sobie dac rady. Znowu...
![]() Gdzie moge znalezc te biblioteki GD? mam skrypt galerii ale nie moge go uruchomic. Doczytalem sie ze tego mi brakuje ale nie moge tego nigdzie znalzc. Prosze, pomozcie mi! -------------------- ![]() Śmietnik na którym testuje skrypty |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2004 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Artur Wasilewski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:24 |