![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej mam nastepujacy problem, mianowicie mam sobie pewna strukture bazy
id|...| object_name object_name okresla tabele z ktorej mam wybrac dane... mam kilka tabel object np object_folder, object_article struktura tych tabel jest po czesci podobna, gdyz posiadaja pole id relacja miedzy tabelami jest prosta id <-> id chodzi o to ze w tej chwili nie potrafie jednym zapytaniem wyciagnac wszystkich dnaych z 1 tabeli i odpowiednio dolaczyc dane z odpowiedniej tabeli object. W chwili obecnej wykonuje do kazdego rekordu dodatkowe zapytanie, co nie jest efektywne. Moglbym tez zebrac wszystkie id z pierwszej tabeli i wykonac zapytanie co da w efekcie ze na jeden rodzaj obiektu wykonam jedno zapytanie a nie wiele, jednak to tez potrafi wygenerowac duzo zapytan. Czy jest wlasnie mozliwosc wykonania takiej relacji w jednym zapytaniu? Kombinowalem tez zeby zrobic
ale nie wiem czy to nie zajezdzi bazy... Dodatkowa wskazowka jest to ze jeden wpis z tabeli pierwszej (ID) istnieje tylko w jednym obiekcie pozdrawiam... EDIT
ustawiam sobie w SELECT zmienna w sposob powyzszy OBJECT_NAME ma wartosc i jest ok... poprawnie przypisuje mi zmodyfikowana wartosc do zmiennej poprawna, wiec teraz musze tylko wstawic ja w JOIN, ale
Z tym ze wysypuje sie blad skladniowy znalazlem adnotacje w manualu mysql Cytat http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/variables.html Be aware that the following does NOT work: SET @TABLENAME="db"; SELECT * FROM @TABLENAME; :/ Ten post edytował Ace 26.05.2005, 01:08:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 15:29 |