![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak stworzyć kod, który znajdzie wyraz w pliku i usunie cały wiersz z tym wyrazem?
Odstępy pomiędzy wyrazami tworzsone są tabulatorem, natomiast pomiędzy wierszami znakami nowego wiersza i powrotem karetki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... może tak wczytujesz plik do tablicy file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, potem w pętli foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ustawiasz warunek jeśli taki wyraz się pojawił to pomija tą linijke dzieki temu zostaje usunięta.
zarys...
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem w sumie tak
Wypisuje mi tylko tę linijkę, w której znajduje się wyraz jako zmienna $wyraz. Niestety usuwane są wszystkie dane, chociaż deklaruję zamianę tego ciągu w pliku users.dat na ciąg 'asa'. Co zrobić żeby zamieniało tylko ten ciąg? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na szybko...
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Niestety, ale to też nie działa. Jeżeli są dwie linie to jest to dobrze, lecz, gry pojawią się trzy lub więcej usuwa albo wszystkie od znalezionej, albo wszystkie oprócz ostatniej (nie ma reguły).
Na chwilę obecną mam taki kod
wszystko działa oprócz oczywiście usuwania z pliku ciągu $usun (zamiany na spację). Podczas porównania warunek jest spełniany i wchodzi w warunek. Ale niestety nie usuwa. Nie chcę przepisywać całego pliku bez tej właśnie linii, ponieważ nie wydaje mi się to ekonomiczne. Ten post edytował katomasz 31.05.2005, 06:35:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 03:22 |