![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z edycja rekordów . Dajmy na to mam baze.txt a w niej: Cytat Krzysiek|&&|24 marca 2001|&&|Bardzo fajna strona|&&|krzysiek@przyklad.pl Bartek|&&|26 marca 2001|&&|Ciekawy serwis ... |&&|bartek@przyklad.pl Ania|&&|28 marca 2001|&&|Interesująca witryna|&&|ania@przyklad.pl Dorota|&&|5 maja 2001 r.|&&|Bardzo fajna witryna ...|&&|dorota@przyklad.pl Teraz dajmy na to, że chce edytować tylko np. rekodr, gdzie jest imie Ania (zmienić na jakieś inne ). Jak to zrobić z poziomu przęgladarki, główkuje nad kodem, ale nic sensownego mi do głowy nie przychodzi... Z góry dzia ![]() Ten post edytował kanwilu 24.05.2005, 12:09:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzyj funkcji explode, raz do dzielenia na rekordy a 2 raz do podzielenia na pola.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym nie ma problemu (z podziałem na rekordy), ale jak się dobrać do tych rekordów (czyt. edytować je?).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć je sobie w jakiś formularz. Np pole input albo textarea.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]()
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Niestety ja mam plik oddzielny.Skrypt jest oddzielony od bazy: skrypt.php, baza.txt . Tutaj jest właśnie sęk...
Mimo wszystko dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kanwilu @ 2005-05-24 14:20:15) Niestety ja mam plik oddzielny.Skrypt jest oddzielony od bazy: skrypt.php, baza.txt . Tutaj jest właśnie sęk... Mimo wszystko dzięki za pomoc ![]() Tak więc odczytaj plik baza.txt przez fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, fread" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a potem go robij przez explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Właśnie tak się starałem robić. Pamiętajmy jednak, że chce edytować tylko jeden rekord, więc nie bardzo wiem jakie dać atrybuty przy otwarciu. Musi w końcu zamienić ten jeden atrybut. NIe może skasować innych rekordów w bazie.
P.S. Eh jaki ja jestem męczący ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwierasz plik,
blokujesz, ladujesz do tablicy, modyfikujesz, zwalniasz i zamykasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ech nie o to pewnie chodziło...No nie wiem jak to zrobić....Kombinuje, narazie wymyśliłem coś takiego:
Ten post edytował kanwilu 24.05.2005, 14:51:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
file zwraca tablicę nie string. W tablicy są kolejne wiersze z pliku
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
$string to nazwa tylko zmiennej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat $string to nazwa tylko zmiennej... Aż tak tepy to nie jestem. Tylko że ty potem robisz explode na tej zmiennej, któa jest tablicą. Explode robi sie na stringu a nie na tablicy
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie innaczej.
Teraz moge edytować baze.txt po przez formularz. To nie jest to co chciałem osiągnąć, ale nie jest źle. Mimo wszystko dziękuje za pomoc, dziś jakoś przez tą pogode nie tryskam pomysłami ![]() Pozdro!!! P.S. Nospor sorry, dziś jakoś przymulony jestem od tych tabletek od grypy. Masz racje i tak można ![]() Ten post edytował kanwilu 24.05.2005, 16:40:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz uwazac zeby ci nikt nie wpisal do tresci/nicka/itd. TABULATORA i ENTERA -- bo ci sie baza rozepsuje.
PS. A czemu nie SQL? ![]() PS6: TABLUCATORA -- heh ![]() Ten post edytował dr_bonzo 24.05.2005, 20:15:03 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi sie ze bez szczegolowej walidacji i tak sie ta bazka w pliku kiedys rozleci.
Tez sie zastanawialem dlaczego nie moze uzywac SQLa, jesli chodzi o € to bym polecal SQLite. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:55 |