![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, nie znam sie na programowniu a potrzebny jest mi skrypt zamieniający polskie znaki na zwykłe literki ó=o ż=z itd. Chodzi o to ze mam napisy do filmów ale moje DVD nie obsługuje polskich znaków wiec chce wyeliminować polskie znaki z plików txt. Bardzo prosze o pomoc - bede wdzieczny
-------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz tu funkcję zamieniającą literki w iso na polskawe.
I jeszcze tablice dla win 1250
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety nie działa. mi chodzi zeby własnie usunącpolskie znaki, zeby np. ze słowa który zrobiło słowo ktory, czyli zeby skrypt wykrywał literke "ó" i zmieniał ją w "o"
-------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co konkretnie nie działa? Bo ta funkcja na bank działa i robi właśnie to, co opisałeś.
|
|
|
![]()
|
|
wstawiłem do pliku a.php takie cos:
po włączeniu na stronie nie pojawia sie nic. dopisałem na dole strony echo("$tekst"); ale pojawił sie niezmieniony tekst ?!?!? -------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
1. Pokaz jak wywołujesz tę funkcję.
2. MOże masz znaki w win 1250 i wtedy musisz użyć tych drugich tablic. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
jak juz mówiłem jestem ciemny z php.
jak wywołuje funkcje ? właczam przeglądarke i wpisuje adres pliku php w który wkleiłem ten tój skrypik. Powiem jak bym chciał to zrobić. mam plik napisy.txt, wrzucam go na serwer. mam tez plik zmiana.php a w nim cos w stylu: <? $filesize=filesize("napisy.txt"); $file=fopen("napisy.txt","r"); flock($filez, 1); $text=fread($file,$filesize); flock($file, 3); fclose($file); tutaj jakis skrypt który zmienia literki w zmiennej $text $file = fopen("napisy.txt","w"); fputs($file,"$text"); fclose($file); ?> Ten post edytował SonGoace 24.05.2005, 10:42:24 -------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
To nie skrypcik, tylko funkcja, którą należy użyć we własnym skrypcie.
Przykład użycia:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2004 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Artur Wasilewski
|
|
|
![]()
|
|
"militis" dzieki dokładnie o to mi chodziło - Krzychu, tobie tez dzieki za to ze sie starałes - ale czasami nie trzeba bardzo kombinować, najprostrze rozwiązania są najbardziej skuteczne
![]() -------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie czy taki sam skrypt mógłby zamieniać całe wyrazy?! Bo chciałbym zrobić jakiś prosty cenzor do mojej Księgi Gości a nie bardzo wiem jak (dopiero zaczynam się uczyć php
![]() będw wdzięczny za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2004 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do cenzora juz lepiej imo uzyc preg_replace().
-------------------- Artur Wasilewski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, troche cieżko się w tym połapać ale myśle, że dam sobie radę
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(SonGoace @ 2005-05-23 16:17:17) Mam taki problem, nie znam sie na programowniu a potrzebny jest mi skrypt zamieniający polskie znaki na zwykłe literki ó=o ż=z itd. Chodzi o to ze mam napisy do filmów ale moje DVD nie obsługuje polskich znaków wiec chce wyeliminować polskie znaki z plików txt. Bardzo prosze o pomoc - bede wdzieczny Ten post edytował miedzna 21.06.2005, 10:34:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:56 |