![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kilka dużych formularzy w jednym pliku. Każdemu polu w każdym formularzu dałem unikalną nazwę.
Za pomocą list($key, $val) = each($_POST) pięknie sobie odczytałem wartości VALUE="" wszystkich pól z formularzy i zapisałem je w osobnej tablicy. Ale odechciało mi się ciągle wymyślać unikalne nazy dla każdego nowego pola (bo ich przybywa) i wykasowałem wszystkie NAME="" z formularzy, ale się okazało że po tej operacji funkcja each() przestała w ogóle widzieć to co jest wpisane w VALUE="" ! Czy te nazwy są konieczne? Jak odczytać wartości pól jeśli te pola nie mają NAME="xxxx" ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musza miec swoje nazwy, $_POST[ 'nazwa_pola' ] to jest wartosc tego pola,
a jak nie maja nazwy to tablica nie moze byc indexowana pustym stringiem, wiec $_POST jest puste. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Musza miec swoje nazwy, $_POST[ 'nazwa_pola' ] to jest wartosc tego pola, a jak nie maja nazwy to tablica nie moze byc indexowana pustym stringiem, wiec $_POST jest puste. miałem nadzieję, że php samo domyślnie indeksuje sobie tą tablicę indeksami liczbowymi od 0 (zero). Czy to musi być koniecznie tablica asocjacyjna? Skoro php daje możliwość różnorakiego indexowania tablic (liczby i stringi) to spodziewałem się że, przykładowo do pierwszego element takiej tablicy: $zdanie = array('aa' => 'ala', 'ab' => 'ma', 'ac' => 'kota'); można się odwołać zarówno poprzez $zdanie[0]; jak i $zdanie['aa']; Szczerze - jeszcze tego nie wypróbowałem, bo przyszło mi to do głowy dopiero teraz, kiedy powstał ten kłopot z tablicą $_POST |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I właśnie dlatego, że jako indexów można używać i liczb i stringów, index 'aa' i index 0 to dla php dwa różne indexy. Dzięki temu mogą jednoczęsnie istniec indexy 'aa' i 0.
A wczym problem żeby nadać dla pól nazwy? Przynajniej bedziesz wiedzial do czego sie odwolujesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Taka dobra rada.
Nie wymyślaj unikalnych nazw pól. Wymyślaj "uzyteczne". Zaoszczędzisz czasu a i programy będa czytelniejsze. Pozatym. Po co przepisywac z tablicy do tablicy? Możesz mi to łaskawie wyjaśnić? NIe dość, że strata czasu, to jeszcze pamięci... -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:43 |