![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
W zeszlym tygodniu kupilem sobie ksiazke php i MySQL tworzenie WWW. Ksiazka ladna z plytka i przykladami. No i jak to w wiekszosci przypadkow przyklady nie dzialaja. Dokladnie chodzi o ksiazke wydawnictwa Helion a przyklad z rozdzialu 26. zainstalowalem sobie Krasnala z php 5 i MySQL 3.23.58. No i nic tylko same problem. Mam problem z ponizsza funkcja rejestruj. W przegladarce mam wypisany nastepujacy blad Cytat Fatal error: Call to a member function mysql_query() on a non-object in c:\usr\krasnal\www\formularze\funkcje_uwierz.php on line 14
A tak wyglada po modyfikacjach plik funkcje_bazy.php
Prubowalem wstaiac w 'mysql_connect('localhost','root','krasnal');' to wtedy wieszal mi sie przy prubie laczenia. Prosze o pomoc pzdr Gajek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lacz_bd() to funkcja a nie klasa więc nie wykonujesz na wyniku jej działania operacji...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mogl bym prosic o jakies b prostrze wytlumaczenie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Może tak:
lacz_bd zwraca ci wynik funckcji mysql_connect, który nie jest obiektem. Ty nie stety ten wynik uzywasz jako obiektu (jesli nie wiesz co to obiekty to se poczytaj o nich). Wystarczy zrobic tak jak napisal crashu edit: poszukalem w tej książce rozdzialu 26 (pewnie mam inne wydanie, ale to nie zmienia faktu). Autor tam nie uzywal skladni którą ty dales czyli: $wynik = $lacz->mysql_query("select * from uzytkownik where nazwa_uz='$nazwa_uz'"); autor uzyl takiej skladni: $wynik = mysql_query("select * from uzytkownik where nazwa_uz='$nazwa_uz'",$lacz); Ten post edytował nospor 23.05.2005, 07:36:43 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:19 |