![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Aktualnie tworzę prosty CMS, na którym zamierzam odrobinę zarobić. Mój ojciec prowadzi firmę więc z wystawianiem faktur i odprowadzaniem VATu nie powinno być żadnych problemów. Mam tylko parę pytań dotyczących papierków. Jak powinien wyglądać dokument z moją zgodą na użytkowanie tej aplikacji? Jakie dane powiniennem zbierać, jeżeli kontrahent chce mieć fakture a jakie wystarczą, jeżeli tej faktury nie chce mieć? Wydaje mi się, że dokument powinien mieć dwie kopie - jedna u mnie, jedna u kontrahenta z podpisami etc, ale czy to wszystko dałoby się załatwić drogą elektroniczną? Z góry dziękuje za odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
1. Dane niezbędne do faktury to Nazwa, adres pocztowy, nip lub regon
2. Wersja elektroniczna niestety nie wchodzi w grę - musi być fizycznie papierek. 3. AFAIR oryginał idzie do klienta,dwie kopie do ciebie. Dwie - bojedna do archowum druga do wglądu. Do mnie czasem dochodza faktury nawet w 4 egzepmplarzach. 4. Firma Ojca może zlecić Ci napisanie takiego programu i zawrzeć w umowie procent od sprzedaży. Umowa zlecenie lub Umowa o dzieło. To by było najlepsze IMHO. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sama zgoda na użytkowanie komercyjne? Może być to coś w tym stylu:
Cytat Licencja nr 421/05
Zgoda na używanie skryptu X do celów komercyjnych Ja - Marcin W - autor skryptu X udzielam pisemnej zgody na wykorzystywanie ww systemu do celów komercyjnych. Licencja jest ważna dla adresu http://adresik.pl na czas nieograniczony. Własiciel licencji ma prawo: * do korzystania ze skryptu bez stopki informacyjnej o prawach autorkisch * do otrzymywania informacji o nowych wersjach systemu, znalezionych błędach i o sposobie ich usunięcia w sposób najszybszy z możliwych bez konieczności rejestracji w subskrypcji na oficjalnym serwisie - http://x.pl * do zarządzania dowolną treścią i plikami nie naruszających prawa karnego * na uzyskanie wyczerpujących informacji na wszystkiche zadane pytania oraz przedstawienie własnych sugestii, opini kontaktując się bezpośrednio z autorem X drogą elektroniczną: admin@x.pl ; Gadu-Gadu: xxxxxxx ; ICQ xxxxxxxxx ; Tlen.pl: xxx ; drogą telefoniczną +48 xxxxxxxxx Data wystawienia licencji: 10 marzec 2005 Licencja wystawiona na adres: http://adresik.pl Imie, nazwisko podpis: nabywcy Jan Kowalski ?|()|?_\.\ sprzedającego Marcin W /\?\54s#\f |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@scanner Zgodnie z ustawa z maja z 2004 roku jest mozliwosc wystawiania elektronicznych faktur, bez podpisu wystawiajacego i odbierajacego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(scanner @ 2005-05-23 07:32:41) 1. Dane niezbędne do faktury to Nazwa, adres pocztowy, nip lub regon 2. Wersja elektroniczna niestety nie wchodzi w grę - musi być fizycznie papierek. 3. AFAIR oryginał idzie do klienta,dwie kopie do ciebie. Dwie - bojedna do archowum druga do wglądu. Do mnie czasem dochodza faktury nawet w 4 egzepmplarzach. 4. Firma Ojca może zlecić Ci napisanie takiego programu i zawrzeć w umowie procent od sprzedaży. Umowa zlecenie lub Umowa o dzieło. To by było najlepsze IMHO. 1. nie nip lub regon a nip i regon to raz. 2. bzdura. 3. orginał faktury zawsze do Klienta, kopia do ciebie, licencja nie ma czegoś takiego jak orginał/kopia, są poprostu dwa egzemplarze, jeden twój , drugi kupującego i tyle. Poszukaj licencji w internecie, wpisz chociażby sklep internetowy,cms,licencje. Elementy które powinny być: - dane firmy, - czas trwania licencji, - co obejmuje, - informacje na temat kodu źródłowego, - jak powinnien być użytkowany program, - jak nie może być użytkowany program, - prawa gwarancyjne, - procedura gwarancyjna, - procedura odwoławcza, To są same podstawy, ściągnij gotowce, podejrzyj jak robią to inni, zobacz co akceptujesz instalując np. offica ![]() -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2005-05-23 09:37:51) @scanner Zgodnie z ustawa z maja z 2004 roku jest mozliwosc wystawiania elektronicznych faktur, bez podpisu wystawiajacego i odbierajacego. to ja se zaraz naskrobie w wordzie licencje na zenda i ms office ![]() -------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@GrayHat Nie wiem czy to bylo szydercze bo Twoja niewiedza nie usprawiedliwia Cie. Radze poczytac Dz.U. I na przyszlosc zastanow sie co piszesz.
@patrycjusz Dla osob prywatnych nie podaje sie REGON. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
czy moge wzorować się na http://www.gry.hord.pl/DOC/licencja.html ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:20 |