![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem skrypt który wyświetla listę baz i poszczególne tabele z odnośnikami. I mam problem nie wiem jak zrobić aby po kliknięciu na dowolną wyświetlona tabelę pokazały mi właściwości tej tabeli w nowym oknie.
Poniżej skrypt [php:1:d8c4826d98] <? $conn = mysql_connect("localhost", "root", "test") or die ("Nie mozna się połączyć z bazą"); $dbs=@mysql_list_dbs($conn) or die ("Próba uzyskania listy bazy danych nie powiodła się."); for($i=0;$i<mysql_num_rows($dbs);$i++) { $db1[$i]=mysql_tablename($dbs,$i); $dbs1=@mysql_list_tables($db1[$i]) or die ("Próba uzyskania listy tabeli nie powiodła się"); echo "<b><A style="color:black;font-weight:bold" HREF="index.php?id=pokaz_2&nr=".$db1[$i]."">$db1[$i]</a></b><br>"; for ($a=0;$a<mysql_num_rows($dbs1);$a++) { $db2[$a]=mysql_tablename($dbs1,$a); echo "&&<A style="color:black;font-weight:normal" HREF="index.php?id=pokaz_2&nr2=".$db2[$a].""><i>$db2[$a]</i></a><br>"; } } ?> [/php:1:d8c4826d98] Przesunął: [KaMeLeOn] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli potrzebujesz skrypcik ktory ci otworzy okienko w nowym oknie - moze to byc java script ale mozesz tez chyba zrobic cos takiego ze :
w otwartej tabeli na odnosniku do wlasciwosci ustawic sobie o np. tak: <a href="odnosnik" target="blank">wlasciwosci tabeli</a> "blank" mowi ze ma sie otworzyc nowe okienko ! polecam jakis maly tutorialik htmlowy ! albo mozna to zrobic skryptem java ktory znalezc mozna napewno na http://hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Poczytaj:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2102 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat albo mozna to zrobic skryptem java ktory znalezc mozna napewno nahttp://hotscripts.com
1) skrypt javy != javascript 2) window.open('plik.html') - trudno to nazwac Skryptem. to przeciez 1! instrukcja. pozdrawiam i przenosze do hydeparku -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ano tak mialem na mysli co innego a napisalem tez inaczej :/ to co napisal kurtz jest jak najbardziej poprawne ...a ja ide sie w koncu wyspac bo juz mi sie instrukcje ze skryptami myla ciekawe co jeszcze wymysle :oops:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki, ale zle opisałem swój problem. Pewnie spowodowane jest to nocną zmiana:). Wiem jak napisać aby sie otwierało w nowym oknie. Raczej chodzi mi o cos innego. O to aby po kliknięciu na wybraną z listy tabele wyswietlało mi wlasciwosci tej tabeli. Skrypt ,ktory napisalem wyswietli wszystkie bazy danych i poszczególne tabele jakie zanjduje sie na danym serwerze np na moim.
Kod bazadanych <--- to nazwa bazy
- news <--- a to nazwy tabel - artykuly - felietony Test < -- nazwa bazy Mysql <-- nazwa bazy I teraz po kliknięciu np. na news ma mi wyswietlić właściwości tej tabeli ,czyli id_kat int (11) null, default i tak dalej tak jak ma to miejsce w phpmyadmin. I to wykorzystujac tylko dwa pliki. Jeden plik to pokaz_bazy.php, który ma wyświetlić te dane i drugi plik wyswietl.php, który wyswietla mi wlasciwosci jednego z wybranych tabel. Nie wiem jak przekazać te zmienne aby wyswietlaly mi w nowym oknie te właściwości. Myślę ze to bedzie teraz zrozumiałe. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie wiem jak przekazać te zmienne aby wyswietlaly mi w nowym oknie te właściwości
nie wiesz ? to czemu jeszcze nie przeczytales --> http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=789 poprostu polecenie ma byc przekazywane dalej a dalej bedzie wyswietlane w nowym okienku - metode na otwarcie w nowym okienku znasz wiec jesli dobrze rozumiem to chodzi ci jedynie o przekazenie zmiennych - wiec poczytaj sobie link ktory ci podalem wyzej. |
|
|
![]()
|
|
O tym wiem, jednak aż tak zaawansowaną wiedzę nie mam. Jeśli byś mógł to wyswietl ten plik w przeglądarce na swoim komputerze i kliknij na łącze. Tam w skrypcie są dwie zmienne
Kod nr=".$db1[$i].
i nr2=".$db2[$a]. i teraz mam taki skrypt ,który wyświetla mi po kliknięciu na dowolną tabele jej właściwości [php:1:45f041c880] <? $conn = mysql_connect ("localhost", "root", "test") or die ("Nie można połaczyć się z serwerem"); mysql_select_db (? <-- nie wiem jak tu przekazać zmienną) or die ("Nie można połączyć się z bazą bazadanych"); $sqlquery = "SELECT * FROM " . $nr2; // < -- tutaj działa mi dobrze $wynik = mysql_query($sqlquery) or die("Błąd podczas wykonywania polecenia!<BR>"); print "<table border=1 cellpadding=2 cellspacing=1>n"; while ($line = mysql_fetch_array($wynik, MYSQL_ASSOC)) { print "t<tr>n"; foreach ($line as $col_value) { print "tt<td>$col_value</td>n"; } print "t</tr>n"; } print "</table>n"; mysql_free_result($wynik); mysql_close($conn); ?> [/php:1:45f041c880] Działa mi zmienna $nr2 przy SELECT wywietlająca włąściwości tabel jednak po kliknięciu na koleją nazwę bazy danych już nie działa ponieważ nie wiem jaką zmienną podstawić w mysql_select_db (nazwabazy) --- Proszę użyć odpowiedniego BBCode (Instrukcja) dla zaznaczenie listingu php ?>[/php] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ale ja naprawdę nie wiem, z czym Ty masz problem. Może zamknij edytor, prześpij się, wyjdz na spacer i wróć do tematu?
[php:1:81bc54f0f9]<?php mysql_select_db($_GET['dbname']); ?>[/php:1:81bc54f0f9] a link: Cytat foo.php?dbname=YourDababaseName
Gdzie za "YourDababaseName" podstawiasz w skrypcie odpowiednią wartośc (czyli nazwe szukanej bazy danych); Hint: mysql> SHOW DATABASES; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za radę . Sprobuję sie przespać i wrócić do tematu. Zobaczę co da się zrobić
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:02 |