![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić fotoalbum. Do wyświtlania miniaturek z danych kategorii na ekranie chcę użyć opendir() i readdir(), żeby łatwo było zmieniać zawartość folderów. Mam pytanie jak z szybkóścią działania skryptu korzystającego z tych funkcji, jeśli np. w jednym folderze będzie 100 zdjęć po kilkaset kB?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Rastman @ 2005-05-16 22:50:06) Chcę zrobić fotoalbum. Do wyświtlania miniaturek z danych kategorii na ekranie chcę użyć opendir() i readdir(), żeby łatwo było zmieniać zawartość folderów. Mam pytanie jak z szybkóścią działania skryptu korzystającego z tych funkcji, jeśli np. w jednym folderze będzie 100 zdjęć po kilkaset kB? To, raczej zależy od szybkości serwera jak i dobrego kodu. Im lepszy kod, bardziej zoptymalizowany tym będzie szybciej. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz za każdym razem generować miniaturki to to i tak nie sprawdzi się i szybko zniechęci przeglądającego...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
miniaturki zrobie sobie w photoshopie. chodzi o to, zebym mógł sobie szybko wrzucać na serwer np: foto.jpg i foto_mini.jpg, zmieniać zawartość folderu. readdir sprawdzi czy w nazwie jest mini i wyświetli thumbnaila na ekranie w postaci odnośnika do zdjęcia dużego.
Problem w tym, że readdir będzie przeszukiwał wszystkie pliki w katalogu. czyli np: 100zdjęć i 100 miniaturek sprawdzi, zanim wyświetli pełna listę -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeśli tak to bez problemu... Odczytywanie katalogu i ewentualne file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wykonuje dość szybko...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki, właśnie o taką informacje mi chodziło zanim zabiore się do pracy
Wszystko działa cacy, ale mam pytanko. Ponieważ w katalogach jest sporo zdjęć chciałbym, żeby się dynamicznie dzieliło na strony np: po 20 miniaturek wyświetlonych na stronie. Jak sprawdzić ile jest plików w folderze? Ten post edytował Rastman 6.06.2005, 17:39:43 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 16:12 |