![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Skąd: 3Miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo wiem jak zrobic wyszukiwarke do 2 tabel do jednej cos dałem rade jednak do 2 nie moge. Teraz kod wygląda tak i nie działa.
mam dwie tabele alkochole = id, gatunek, nazwa, producent, pojemnosc, opis, rysunek, strona drinki = id, nazwa, podstawowy, skladniki, opis, punkty, ile, rysunek No i stanołem w martwym punkcie ni nie wiem co dalej.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a czy te tabele są ze soba czymś powiązane? Jak nie to bez sensu jest ich wyswietlanie w jednym selectie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Skąd: 3Miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
one nie są ze sobą generalnie wogóle powiązane, i co do wyświetlania to jeszcze nie przerobiłem tego fragmętu, chodzi mi o to abym mógł za pomocą jednej wyszukiwarki na stronie 2 tabele przeszukac , a cały czas wyświetla mi "nie wykonałem" bo chyba coś jest nie tak w tym fragmęcie :
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no więc:
jak używasz dwóch(kliku) tabel i mają pola o tej samej nazwie to musisz okreslac konretnie o jakie pola ci chodzi. OKreślasz poprzez nazwa_tabeli.nazwa_pola W twoim przypadku takim polem jest nazwa. Musisz go poprzedzić nazwą tabeli o którą ci chodzi, czyli $tabela.nazwa Dalej jednak twierdzę, że jednym zapytaniem dwie nie powiązane tabele to bezsens robić, bo ci wyrzuci full kombinacji. Jak się wykona to się sam przekonasz o czym mówię ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Dzięki, zadziałało i już wiem o czym mówiłeś
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 13:23 |