![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak zrobić kalkulator vat ![]() a dokładnie mam formularz w nim 3 pola Vat netto brutto i teraz chce jak wpisze vat i np cene netto to obliczy mi brutto ale żeby można było tez odwrotnie wpisuje vat i brutto i oblicza mi netto oczywiście bez przeładowania strony? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomoca java script:
po nacisnieciu przycisku wczytujesz zawartosc pol, sprawdzasz ktore sa uzupelnione, obiczasz i wpisujesz w odpowiednie pole. Kod document.getElementById( 'id_elementu' ).value; // dostep do wartosdci elementu gdzi e'id_elementu' to wartosc atrybutu id tagu
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest bardzo prosty, dodatkowo musisz zaokraglac i zamieniac znaki ',' na '.'.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest przyklad. Jak wpiszesz netto i wyjdziesz z pola netto to w brutto zostanie wpisana kwota brutto. Ja ci pokazalem idee. Reszta to juz sama matematyka. aha. (+document.f.netto.value) oznacza konwersje do typu liczbowego. Inaczej by dodawal do siebie stringi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (+document.f.netto.value) oznacza konwersje do typu liczbowego. Chyba jak wpiszesz ',' to uzyskasz tylko liczbe całkowita. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zeby napisac funkcje konwertujaca z 1,44 na 1.44 przydadza sie funkcje js:
Z kursu Krzysztofa Stelmacha Cytat charAt(indeks)
zwraca znak z pozycji określonej przez indeks substring(indeksA, indeksB) zwraca podłańcuch wycięty z łańcucha od pozycji indeksA do pozycji indeksB; przypadki: -jeśli indeksA < 0, to indeksA jest równy 0 -jeśli indeksB > długość łańcucha (nazwaŁańcucha.length), to indeksB jest równy długości łańcucha -jeśli indeksA = indeksB, to zwrócony podłańcuch jest łańcuchem pustym -jeśli indeksB został pominięty, to podłańcuch będzie zawierał znaki od pozycji indeksA do końca łańcucha -jeśli indeksA > indeksB, to JavaScript1.2 wygeneruje błąd (out of memory), pozostałe wersje zwracają łańcuch rozpoczynający się od pozycji indeksB, a kończący na pozycji indeksA - 1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:34 |