![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewiem problem z polskimi znakami.
Mam formularz i wpisuje jakiś tekst i następnie zapisuje do bo bazy Mysql poleceniem INSERT. Poglądając dane programem mysqlfront polskie znaki w bazie są zmienione np. ą wygląda tak ±. Wybierając dane z bazy kodowanie na stronie mam ISO-8859-2 i wszystko wygląda OK, pl znaki są poprawnie. Problem pojawił się jak mam plik tekstowy w którym są imiona i nazwiska np: Józef Żółw. Kodem php wybieram informacje z pliku TXT i od razu INSERT je do bazy. Podglądając ponownie dane widzę ą zamiast ± i próba wyjęcia SELECTem danych z bazy pokazują mi się kszaki. Jedynie co załatwia to kodowanie WINDOWS-1250, ale wtedy wszystko to co było wpisane z formularza nie ma pl znaków, a imiona i nazwiska mają, jak to pogodzić ze sobą lub jak zrobić aby wybrane imiona i nazwiska z pliku zamienić jakoś aby po poleceniu INSERT ą wyglądało ± ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu plik tekstowy masz kodowany w windows-1250 (prawdopodobnie napisany w notatniku pod windowsem) Przekonwetruj ten plik do ISO-8859-2.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w jaki sposób?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak , proponuje ta strone przykleic na stale na pierwszym miejscu bardzo czeste pytania o konwertowanie znakow pojawiaja sie na forum
![]() Ten post edytował Pigula 15.05.2005, 16:09:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Efekt nudy: http://xg.ssi.org.pl/~crash/stuff/char-conv.php, może komuś się przyda...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:40 |