![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam takie pytanko związane z class i przenoszeniem zmiennej:
mam plik index.php w nim includije plik config.php i session.php w config.php i - w niem zdefiniowane zmienne np: $baza_admin_sess='admin_sess'; w tym pliku session.php mam takie coś $url_db , $baza_admin_sess, $username_db, $password_db , $database_db - są zdefiniowane w configu ale mi ich nie widzi jak to zrobić żeby je widział ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
musisz użyć global na tych zmiennych
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstawiam
GLOBAL $url_db, $username_db, $password_db, $database_db, $baza_admin_sess; ale wywala mi błąd! Parse error: parse error, expecting `T_OLD_FUNCTION' or `T_FUNCTION' or `T_VAR' or `'} GLOBAL wstawiam w : class session { GLOBAL $url_db, $username_db, $password_db, $database_db, $baza_admin_sess; może nie w tym miejscu ![]() sorki za problemy ale w php dopiero raczkuje! Ten post edytował pyrek 12.05.2005, 11:50:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no chyba nie w tym miejscu. Daj na początku skryptu. Dodatkowo tez musisz dać global w miejscu gdzie pierwszy raz inicjujesz te zmienne, czyli chyba na początku config.php o ile tam je inicjujesz
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale poco takie rozwiazanie -- przaekaz te wartosci np. w konstruktorze klasy. Uniezaaleznisz sie od nazw zmiennych w glownym skrypcie.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2005-05-12 11:53:02) no chyba nie w tym miejscu. Daj na początku skryptu. raczej nie na poczatku skryptu, a na poczatku konstruktura lub/i metod(y). -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
nie mam pojęcia gdzie to umieścić:
początek pliku session
|
|
|
![]()
|
|
zmiennym w seesion przypisuj wartosc w konstruktorze:
i w config.php daj global $baza_admin_sess,$url_db,$username_db,$password_db,$database_db; Lub możesz to do konstruktora seesion jako paramtry wwalac te zmienne, jak ci wygodnie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor: ten konstruktor to totalna porazka
![]()
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
@dr_bonzo może i tak. poprostu kompbinowałem pod kolegę. POzatym na koncu powiedzialem ze może zrobić tak jak proponowaleś. A poza tym i tak trzeba będzie przed wywowlaniem tego konstruktora zrobić global, że by bylo co mu zapodać
|
|
![]()
|
|
dr_bonzo możesz mi to bardziej wyjaśnić??
siedze mieszam i już tak namieszałem że już całkiem nic nie wiem: musze ten plik przerobić tak aby dane includowane c config czyli: $baza_admin_sess $url_db $username_db $password_db $database_db były widziane zamiast obecnie zdefiniowanych var $ses_table = "admin_sessions"; /* Change to 'Y' if you want to connect to a db in the _open function */ var $db_con = "Y"; /* Configure the info to connect to MySQL, only required if $db_con is set to 'Y' */ var $db_host = "localhost"; var $db_user = "username"; var $db_pass = "pass"; var $db_dbase = "database name"; a oto ten kod:
będe wdzięczny za pomoc!!! Ten post edytował pyrek 12.05.2005, 13:24:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:38 |