Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Radio i checkbox
!!_:!SnAkE!:_!!
post 10.05.2005, 16:52:27
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wysłany: 10.05.2005, 16:28:52 Temat postu: [php] radio i checkbox

--------------------------------------------------------------------------------

Problem mam taki: Na początku pobieram se wiersz z bazy danych. Mam 3 pola radio:

<input type="radio" name="dzieci" value="chce miec"> Chcę mieć<BR>';
<input type="radio" name="dzieci" value="nie chcę"> Nie chcę mieć<br>';
<input type="radio" name="dzieci" value="nie wiem"> Jeszcze nie czas by o tym my\leć

no i tak: za 1 razem, ktos sobie wpisał dane. Chciałbym, zeby po ponownym wejsciu w formularz w celu zmiany, były zaznaczone pola radio ktore zaznaczyl wczesniej. Z polami textowymi, selectem, textarea sobie poradzilem, nie wiem natomiast jak to zrobic apropos radio i checkboxów... POMOCY! Narazie bym prosil tylko apropos radio, bo z checkboxami jest bardziej zaawansowany problem, opiszę go szczegółowo w nastepnym temacie.
Go to the top of the page
+Quote Post
Zbłąkany
post 10.05.2005, 19:11:59
Post #2

Administrator serwera

Grupa: Developerzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Albo prześlij wartość checkbox przez adres, np. tak: http://strona.pl/index.php?checkbox=wartosc , lub zapisz wartość tego checkbox do sesji, albo wyślij cookie smile.gif , a przy tworzeniu wartości checkbox sprawdzasz, czy przekazano przez adres, albo jest w sesji, czy też cookie istnieje a jeśli nie to tworzysz nowego i po sprawie smile.gif

--------------------
Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox
Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..."
Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL"
+Quote Post
nospor
post 11.05.2005, 07:41:00
Post #3

Grupa: Moderatorzy

Skoro poradzileś sobie z selectem, i textem to nie wiem czemu z radio nie możesz. Zapewne w jakiś sposób zapamietujesz wartości selecta. Zapamietaj też wartość radio. Potem gdy wyswietlasz radio sprawdzaj zapamietaną wartość i daj checked dla radio, ktory ma takąsamą wartość

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:44